Единадесетият протест Един от пет милиона завърши снощи пред сградата

...
Единадесетият протест Един от пет милиона завърши снощи пред сградата
Коментари Харесай

Хиляди сърби в Белград: Вучич, ти си супер, но по-добре да те няма

Единадесетият митинг " Един от пет милиона " приключи нощес пред постройката на Скупщината в Белград, където бяха запалени факли и бе развян огромен транспарант с надпис " Започна се ". Нов митинг в доста градове на Сърбия е плануван за идната събота, предадоха сръбските медии, представени от БГНЕС.
По време на снощната проява участниците носеха плакати с надписи: " Повръща ни се от твоите триумфи ", " Истината е скъпоценна, по тази причина рядко я използваш ", " Вучич ти си супер, само че по-добре се махни ", " Вучич е най-смелият в света, тъй като от нищо не се срами ".
Основното обръщение на недоволните бе обвързвано с " Договора с народа ", който представителите на опозиционните партии обединени в " Съюз за Сърбия " поемат ангажимент да съблюдават, когато дойдат на власт. Гражданите имаха опция да се разписват върху документа и да го пускат в кутии.

В началото на митинга към жителите се обърна юрист Божо Прелевич. Прелевич от името на жителите изиска държавното управление да съблюдава конституцията, законите и признатите конвенции, гарантиращи правото на своевременна информация, самостоятелен съд, демократични институции, почтени избори.

" Ние не можем и няма да се откажем от битката за естествена Сърбия. Вучич смяташе, че ще се уморим, ще спрем. Той не помни, че Слободан Милошевич бе нашият кондиционен треньор. Гражданските митинги дават резултати, стачкува се в 60 града на Сърбия “, разяснява още специалистът.
Сред плакатите имаше един с лика на министъра на защитата Александър Вулин. Протестът се огласяваше от музика, чуваха се освирквания.
След Прелевич представителят на Асоциацията за отбрана на конституционността и законността Саво Манойлович се обърна към жителите. " Във вътрешността на Сърбия, в къщите на хората, нахлуват татуирани нарушители и ги питат за кого ще гласоподават. Докато всеки един от нас не е в сигурност, никой не е в сигурност ”, сподели Манойлович. Той уточни, че жителите не желаят никой в Сърбия да бъде преследван за лично мислене и мнение.
Снощният митинг в сръбската столица бе видимо по-масов. В него участваха десетки хиляди жители. Нараства и броят на журналистическите екипи, както локални, по този начин и задгранични, които отразяват събитията.
Протести имаше и в други градове на страната като: Крагуевац, Суботица, Нови Сад, Панчево, Валево, Пожаревац, Крушевац, Чачак, Ниш, Лесковац, Вране, Кралево, Ужица, Смедерово, Зайечар, Пожега, Ягодина, Косовска Митровица и други
Протестът бе подсилен от доста професори от разнообразни факултети.

Припомняме, че към този момент три месеца всяка събота не престават протестните походи в Белград под мотото " Един от пет милиона " с многочислени рецензии към властта, а главното искане е оставката на сръбския президент Александър Вучич. Това мото се роди откакто Вучич съобщи, че даже 5 милиона души да излязат на митинг по улиците, той няма да подаде оставка.
Освен това жителите показват своето огромно неодобрение от работата на публичните медии в Сърбия.
Всяка събота те повтарят и настояванията си да бъдат открити причинителите и поръчителите на убийството на Оливер Иванович, водач на СДП от Косово, нападателите на Борко Стефанович, водач на сръбската левица, както и да бъдат преследвани причинителите и на други закононарушения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР