Един трилион новозасадени дървета могат да спасят планетата от парниковия

...
Един трилион новозасадени дървета могат да спасят планетата от парниковия
Коментари Харесай

Учени към екоактивисти от цял свят: Започвайте да засаждате гори, това е спасението

Един трилион новозасадени дървета могат да спасят планетата от парниковия резултат, оповестиха швейцарски учени, представени от Ройтерс. Те са пресметнали, че новите дървета за десетилетия ще могат да обхванат съвсем 830 милиарда тона въглероден двуокис от атмосферата. Това е съвсем колкото хората са произвели в интервал от 25 години. Ползата ще е бърза, тъй като дърветата пречистват въздуха най-добре, когато са млади, настояват в специфична публикация в списание «Сайънс»  еколози от Федералния софтуерен институт в Цюрих, предава Българска телеграфна агенция.

Учените насочат зов към всички екоактивисти и  протестиращи против климатичните промени по света да спасят планетата, като стартират да садят дървета.

Ако свободните площи по света, които сумарно са колкото територията на Съединени американски щати, бъдат засадени с дървета, те биха уловили две трети от създадените от индивида парникови излъчвания. Дори при съществуващите градове и обработваеми площи, има 9 милиона квадратни километра свободно пространство, на което могат да бъдат засадени най-малко 1 трилион дървета, прецизират швейцарските еколози.

" Всяко друго решение против климатичните промени би изисквало всички да променим държанието си, или някакво решение от политици, които могат да имат вяра или да не имат вяра в климатичните промени, или пък научно изобретение, каквото още не е направено - сподели Том Краутър от екипа. - Това е най-евтиното - хиляди пъти ", а и най-ефективното.

Швейцарските еколози са първите, пресметнали какъв брой дървета може да има на Земята, къде е допустимо да бъдат отглеждани те и какъв брой въглерод могат да обхванат. Учените са употребявали Google Ърт, с цел да открият къде могат да бъдат засадени повече дървета. Така открили, че шестте страни с най-вече свободна повърхност за засаждане на дървета са Русия, Съединени американски щати, Канада, Австралия, Бразилия и Китай.

Според ръководителя на проучването Жан-Франсоа Бастен има място най-малко за още един трилион, а може би и трилион и половина. Сега на планетата ни има три трилиона дървета.

Създадената от еколози карта демонстрира и кои дървета са най-подходящите, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР