Един стар проблем може да събуди такъв страх в Брюксел,

...
Един стар проблем може да събуди такъв страх в Брюксел,
Коментари Харесай

Защо италианският дълг е големият проблем на Европа?

Един остарял проблем може да разсъни подобен боязън в Брюксел, както нищо друго. И това е италианският дълг. Общо 1,5 трилиона евро или 1,7 трилиона $ от него са отразени в балансите на банките в Рим и Милано.

При риск обаче разтърсванията могат да се разпространят и във Франкфурт, Париж, Мадрид, както и в останалите елементи на Европа. Кредитори в редица европейски страни държат над 425 милиарда евро или 490 милиарда $ държавен и частен италиански дълг, демонстрира разбор на Bloomberg на база данни на Европейския банков орган.
 Снимка 404370
Източник:

Въпреки че италианската стопанска система влезе в криза през четвъртото тримесечие на предходната година, пазарите към момента наподобяват спокойни. Бюджетната рецесия през есента на предходната година обаче сподели, че настроенията може бързо да се трансформират.

" Френските банки са най-застрашени, в случай че разпродажбата на скъпи бумаги в Италия стартира да тежи върху стопанската система и се популяризира във финансовата система в Европа. Двете най-големи банки в страната, BNP Paribas и Credit Agricole, имат лични търговски обекти в Италия ", показват от Bloomberg.
 Снимка 404371
Източник:

Според изчисленията първата банка държи общо 143,2 милиарда евро обществен и частен италиански дълг, а втората - такива на обща сума от 97,2 милиарда евро.

Нещо повече - Италия би трябвало да емитира над 400 милиарда евро облигации, с цел да може да покрива годишните заплащанията по дълга си. От своя страна тези скъпи бумаги се осъществят на вътрешния пазар и по този начин банките в страната натрупат от ден на ден и повече задължения.
 Снимка 404372
Източник:

Експозициите в държавни облигации на UniCredit към юни 2018 година възлизат на 66,3 милиарда евро, а тези на Intesa Sanpaolo са в размер на 47,3 милиарда евро. Тези експозиции на Banca Monte dei Paschi di Siena, която Рим трябваше да избави от банкрут преди две години, възлизат на 25 милиарда $.

" Една държавна рецесия може да повлече банковата система, а една банкова рецесия би засегнала държавното управление. Досега за седем кредитори бяха подхванати избавителни ограничения през последните три години и те може да не бъдат последните ", предизвестяват от Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР