Един следобед през август 1893 година, млада жена на име

...
Един следобед през август 1893 година, млада жена на име
Коментари Харесай

Да мразиш гравитацията

Един следобяд през август 1893 година, млада жена на име Едит Бабсън се удавя, до момента в който плува в река покрай дома й в Масачузетс. Не е ясно тъкмо какво се случва, само че брат й, Роджър, има свое пояснение за случая: „ Казват, че се е удавила. Но истината е, че дали поради краткотрайна парализа или по друга причина (тя беше добър плувец), не съумя да пребори гравитацията, която се появи и я сграбчи като змей, и я прати на дъното. Там тя се задуши и умря от липса на О2. “

Скоро след гибелта на сестра си, Бабсън е признат в Масачузетския Технологичен Институт. Първоначално желае да учи бизнес, само че татко му счита, че някаква инженерна специалност би била по-подходяща за него и го кара да запише в МТИ. Но защото Роджър не се интересува от нищо, което се преподава там, той просто записва първата от листата със специалности – железопътно инженерство, при професор Джордж Суайн. Така – изцяло инцидентно – той ще получи в прочут смисъл бизнес образование, макар желанията на татко му.

 379px-NAS_George_Fillmore_Swain

Професор Джордж Суайн

Професор Суайн е фен икономист и има собствен взор върху тази „ мрачна просвета “. Той има вяра, че третият закон на сър Исак Нютон, „ всяко деяние има равно по величина и противоположно по посока противопоставяне “, може да се приложи за живота на всеки бизнес, както и за икономическите пикове и спадове. Всеки стопански взрив, изяснява професорът, е последван от еднакъв по величина, само че противопоставен спад, без значение огромен или дребен. В университета, когато не приказва по железопътни въпроси, той изяснява за нютонската си стопанска система като излага и статистики, които наподобява поддържат теориите му.

Днес неговите хрумвания биха звучали налудничаво – законите на физиката нямат нищо общо със законите на стопанската система. Но Бабсън, захласнат от гравитацията поради гибелта на сестра си, стартира да има вяра мощно в теориите на професора. Напомняме, че Исак Нютон развива и първата доктрина за гравитацията. Също по този начин, до момента в който сме на тематиката, дано изясним, че падащата ябълка, която въодушевява теорията му, в действителност не го удря по главата.

Роджър приключва Института през 1898 и незабавно навлиза във финансите. Тя обаче е прекратена 3 години по-късно, тъй като заболява от туберкулоза и по лекарски съвет отива „ на чист въздух “ някъде на високо. Защо на високо? Заради гравитацията – докторите изясняват, че сухият въздух ще избави дробовете му, само че гравитацията пречи този въздух да стигне до морското ниво. „ Те ми споделиха, че гравитацията дърпа влажният въздух надолу “, написа Бабсън в своето есе „ Гравитацията – нашият зложелател номер 1 “

Когато здравето му укрепва, той се мести в Уелсли Хилс, Масачузетс, където, благодарение на професор Суайн, развива своя лична нютонска доктрина за стоковите пазари. През 1904 към този момент я ползва като също по този начин написа и един от първите финансови бюлетини в Съединени американски щати. По това време всяка компания на Уол Стрийт би трябвало да наеме свои анализатори, което излиза извънредно скъпо, до момента в който бюлетинът на Роджър предлага неговия разбор за доста по-малко пари. Затова банки, брокерски къщи и финансови компании се абонират за него. В рамките на едно десетилетие бюлетинът към този момент съумява да изкара над $1 милион на година. И с увеличението капиталите на Бобсън се усилва и известността му. Той написа публикации за Saturday Evening Post и New York Times, а също по този начин е консултант на всеки президент от Теди Рузвелт (1901 – 1908) до Франклин Рузвелт (1933 – 1945).

Освен че става богат и прочут, вятърничавите теории на Бабсън му дават голямо преимущество пред всички на Уол Стрийт през печелившите 20 години на 20 век: тъй като има вяра, че след огромния напредък би трябвало да пристигна и равностоен спад, през септември 1929 съумява да планува, че „ рано или късно ще има сриване и може да бъде ужасно “. Това е мъчно за поверие, само че на 28 октомври 1929, месец и половина след предсказанието на Бабсън, цените на акциите стартират да падат и единствено за два дни претърпяват срив с 25% (като ще продължат да падат през идващите 3 години до съвсем 90%). Голямата меланхолия стартира и репутацията на Бабсън като магьосника на Уол Стрийт е бетонирана.

Той даже съумява да усили капитала си по време на рецесията. Заедно с бюлетина, през годините написа общо 47 книги на разнообразни тематики и също по този начин се опитва на президентските избори през 1940, само че приключва четвърти. През 1947 той става на 72 и може би щеше да се отдаде на спокойни старини, в случай че не го застига същата зла орис, както преди 54 години. Внукът му Майкъл се удавя, до момента в който избавя своя другарка, паднала от моторна лодка. „ Той съумява да върне дамата назад в лодката – тя е жива и здрава и през днешния ден. Но „ драконът “ Гравитация се появява и взима Майкъл! Той е толкоз изтощен, че не може да се бори против тази мощ, която го дърпа към дъното “, написа Бабсън в „ Гравитацията – нашият зложелател номер 1 “.

Също както изследва разнообразни акции за бюлетина си, Бабсън взема решение, че може да изследва и разнообразни „ антигравитационни “ благоприятни условия. Може би устройство, което стопира самолетите да паднат от небето? Може би нещо, което възрастните хора могат да облекат, с цел да не падат? Или нещо, което да се разположи върху водата, с цел да стопира удавянията? И още веднъж както при разбора, той взема решение да задълбае, с цел да откри допустимо повече информация. За задачата първо би трябвало да избере в коя библиотека да отиде, само че скоро открива, че в никоя библиотека няма книги за антигравитация. Няма и учени, които да вършат проучвания по тематиката. Антигравитацията е табу в научните среди.

Роджър обаче е хладнокръвен. Човекът въпреки всичко е направил име и милиони, прилагайки третия закон на Нютон в региона на стопанската система като тогава мнозина го смятаха за вманиачен, само че очевидно е бил прав. Когато беше в МТИ най-големите инженерни мозъци го уверяваха, че индивида в никакъв случай няма да лети, само че единствено 5 години по-късно братята Орвил и Уилбър Райт потвърждават таман противоположното.

Щом няма литература за антигравитацията, Бабсън ще сътвори. Ако учените ги е позор да се занимават с въпроса, той ще разсее тази стигма като разгласи годишна премия за открития в тази посока. С тази ярки планове през 1949 той основава Фондация за проучване на гравитацията.

Докато Бабсън си прави проекти обаче, Съветския съюз детонира първата си атомна бомба. За да е сигурен, че фондацията му ще продължи да работи и след възможна нуклеарна офанзива, той мести централното ръководство в Ню Бостън, Ню Хемпшир, на 100 километра от Бостън, Масачузетс – задоволително надалеч, с цел да оцелее, в случай че руснаците нападат града. Други ограничения за оцеляване в постапокалиптичния свят, които подхваща, са да купи над 3700 литра гориво и 5600 декара от близката гора, с цел да има задоволително дървен материал.

Бабсън се надява един ден фондацията да служи като сборен пункт на едно антигравитационно общество. Той купува постройка в Ню Бостън и я трансформира в конферентна зала, а по-късно купува и други здания, в които личният състав да живее. Захранва библиотеката й с 34 000 книги и купува компанията Invention, която следи какви патенти се подават в Патентното ведомство на Съединени американски щати, като чиновниците й, несъмнено, са инструктирани да наблюдават за патенти, които могат да се употребяват за антигравитационни изобретения.

 PIC512006

Камъкът на Университета Тъфтс

Първата си премия за есе Фондация за проучване на гравитацията връчва през декември 1949. За да разпространява активността си фондацията присъжда грантове на всяко учебно заведение или университет, което се съгласява да постави гранитен камък с съответен надпис в региона си. Върху камъкът на Колежа Колби написа: „ Да припомня на студентите за идните богатства, когато бъде открит полуизолатор, който ще може да събира безплатната мощ на гравитацията и да понижи самолетните произшествия “

Тези думи звучат смешно даже тогава. Някои от останалите 13 колежа, които одобряват гранта, желаят разнообразни надписи. Някои от тях взимат пари, други – акции. Тези, които взимат акции, са инструктирани да ги държат 30-40 години, по-късно да ги продадат и да употребяват парите за „ научни цели в името на Фондация за проучване на гравитацията “.

Въпреки всички старания и пари, Бабсън в никакъв случай не съумява да отърве антигравитацията от булото й на псевдонаука. Дори премията за есе устоя единствено 1 година в истинската си форма: когато вижда, че изискването за „ есе, което излага предложение за антигравитационно устройство, за непълен изолатор, рефлектор или абсорбатор на гравитация или за нещо, което може да накара гравитацията да излъчва топлота “ не събира изключително доста внимание, Бабсън го трансформира на „ есе на тематика гравитация, теорията й, приложението й или нейния резултат “.

 Stephen_Hawking.StarChild

Стивън Хокинг

Може би единствените останали физически остатъци от приключението на Бабсън са гранитните камъни. Този на Университета Тъфтс се намира пред техния Институт по космология, които е основат с парите от гранта. Там екип от астрофизици учат силите, основали и оформили вселената, в това число, вярвате или не, антигравитация. „ Мисля, че господин Бабсън не би могъл да откри по-добро приложение на парите си “, споделя шефът на института Александър Валенкин.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР