Един прост вирус спря живота, както го познавахме. И преди

...
Един прост вирус спря живота, както го познавахме. И преди
Коментари Харесай

COVID-19 - майстор на измамата, държи се като убиец в бягство

 Един елементарен вирус спря живота, както го познавахме. И преди сме се сблъсквали с вирусни закани, в това число пандемии, само че светът не стопира за всяка нова зараза или грипен сезон, проучва Би Би Си Нюз, представени от БГНЕС.

Е, какво ще кажете за този ковид? Кои са странностите в неговата биология, които съставляват неповторима опасност за нашите тела и живота ни?

1. Майстор на измамата

В ранните стадии на инфекцията вирусът е кадърен да подмами тялото. Коронавирусът може да се разраства в белите ни дробове и дихателните пътища, само че имунната ни система към момента счита, че всичко е наред.

" Този вирус е брилянтен, разрешава ви да имате същинска вирусна фабрика в носа си и се чувствате изцяло добре “, споделя професор Пол Ленер от университета в Кеймбридж.

Клетките на нашето тяло стартират да отделят химични субстанции - наречени интерферони - откакто бъдат атакувани от вирус и това е сигнален знак за останалата част от нашето тяло и имунната система.

Но коронавирусът има " невероятна дарба " да деактивира това химично предизвестие, споделя професор Ленер. " Той го прави толкоз добре, че даже не знаеш, че си болен.

Когато разглеждате инфектираните кафези в лабораторията, не можете да кажете, че те фактически са били инфектирани и все пак тестванията демонстрират, че те " крещят “ от натрупването на действителен вирус. И това е единствено една от дивите карти, които вирусът може да играе, твърди той.

2. Държи се като палач в бягство

Количеството на вируса в тялото ни стартира да доближава пик в деня преди да стартираме да се разболяваме. Но лишава най-малко седмица, преди да доближи до степен, в която инфектираното лице се нуждае от болнично лекуване.

" Това е в действителност брилянтна еволюционна тактичност, тъй като не скачате незабавно в леглото, а просто излизате и се забавлявате “, споделя Ленер.

Така че вирусът е като водач, бягащ от мястото на случая: той е минал към идната жертва доста преди да се възвърне или да почине. Говорейки ясно, " не се интересува “ дали ще умрете, продължава професор Ленер, " това е вирус, който ви удря и бяга “.

Контрастът с държанието на истинския ковид, ТОРС, който се прояви през 2002 година, е ослепителен. Той беше най-заразен дни откакто пациентът се почувства зле, тъй че беше елементарно да се изолира.

3. Нов е и телата ни са неподготвени

Помните ли последната пандемия? През 2009 година имаше огромни страхове за H1N1, прочут също като " свински грип “. Въпреки това не се оказа толкоз гибелен, колкото се очакваше, защото възрастните хора към този момент имаха известна отбрана. Новият вариант беше задоволително сходен на някои, които са били открити в предишното.

Има четири други човешки ковид, като всички предизвикват признаци на елементарна простуда. Професор Трейси Хюсел от Университета в Манчестър изяснява разликата: " Това е ново, тъй че не считаме, че има доста предходен имунитет. "

Новостта на Sars-CoV-2, което е формалното му име, може да бъде " голям потрес за вашата имунна система “. Тази липса на предварителна отбрана е сравнима с тази, когато европейците занасят шарката в Новия свят със смъртоносни последствия.

4. Изграждането на имунна отбрана от нулата е действителен проблем за възрастните хора, защото имунната им система е мудна.

Да научите по какъв начин да се борите с нова зараза включва доста проби и неточности от тази система. Но в преклонна възраст ние произвеждаме по-малко разнороден набор от Т-клетки, централен съставен елемент на имунната система, което затруднява намирането на такива, които могат да се защитят против ковид.

5. Прави особени и непредвидени неща за тялото

Covid стартира като белодробно заболяване (дори там прави странни и необикновени неща) и в последна сметка може да засегне цялото тяло. Професор Мауро Джака от Кингс Колидж в Лондон твърди, че доста аспекти на Covid са " неповторими " за заболяването, в действителност " тя е друга от всяка друга постоянно срещана вирусна болест ".

Той споделя, че вирусът освен убива белодробните кафези - той също ги корумпира. Виждано е, че клетките се сливат всеобщо с други кафези, наречени синцитий, които действат погрешно и наподобява се слепват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР