Един популярен съвет за хората, които искат да отслабнат, е

...
Един популярен съвет за хората, които искат да отслабнат, е
Коментари Харесай

Защо трябва да избягваме късното хранене

Един известен съвет за хората, които желаят да отслабнат, е да заобикалят да се хранят късно вечер. И това не е изненадващо, защото голям брой проучвания демонстрират, че късното хранене е обвързвано с увеличение на телесното тегло и нараснал риск от затлъстяване.

Досега обаче малко изследвания в действителност са изследвали тъкмо за какво то е обвързвано с напълняването – до момента в който скорошно американско проучване не се зае да разкрие повече по тематиката. В него учените откриха, че храненето 4 часа по-късно от естественото в действителност трансформира доста от физиологичните и молекулярни механизми, които благоприятстват спада в тежестта.

 Floris Claesz. van Dyck 001

За да проведат своето изследване, откривателите карат 16 участници да следват два разнообразни графика на хранене, всеки за интервал от общо 6 дни.

Първият протокол кара участниците да ядат храната си рано денем, като последното хранене се приема почти 6 часа и 40 минути преди лягане. Вторият протокол кара участниците да ядат всяко от дневните си хранения почти 4 часа по-късно, което значи, че те пропущат закуската и вместо това хапват обяд, следобедна закуска и късна вечеря, като последното им хранене е употребявано надлежно едвам 2 часа и 30 минути преди сън.

Проучването е извършено в следена лаборатория, която подсигурява, че участниците във всяка група употребяват една и съща диета и че всичките им хранения са отмерено разпределени с към 4 часа посред им.

За да схванат по какъв начин късното хранене се отразява на тялото, откривателите особено са разгледали три разнообразни индикатора, които са свързани с наддаването на тегло: въздействието на апетита, въздействието на времето за хранене върху разхода на сила (изгорените калории), и
молекулни промени в мастната тъкан.

Апетитът се мери благодарение на две техники. Първата техника е участниците да оценят възприятието си на апетит през целия ден. Втората е посредством събиране на кръвни проби – с цел да се видят равнищата на регулиращите апетита хормони в кръвта на участниците като лептин (който ни оказва помощ да се усещаме сити) и грелин (който ни кара да се усещаме гладни). Тези хормони се правят оценка всеки час за интервал от 24 часа по време на третия и шестия ден от всеки опит.

За да се оцени резултатът от времето на хранене върху дневния разход на сила, употребена е техника, наречена „ индиректна калориметрия “, която мери както количеството О2, което човек употребява, по този начин и количеството въглероден диоксид, който създава. Това оказва помощ на откривателите да преценяват какъв брой калории употребява тялото на човек за един естествен ден.

За да проучат по какъв начин храненето късно вечер въздейства върху метода, по който тялото съхранява мазнини на молекулярно равнище, откривателите вършат биопсия на мастна тъкан от корема. Само половината от участниците обаче се съгласяват на тази процедура.

Екипът открива, че спрямо ранното, късното хранене освен усилва субективното възприятие на апетит на идващия ден, само че също по този начин покачва съотношението на хормоните на глада в кръвта – макар че участниците се хранят с идентична диета и в двата протокола. Късното също по този начин предизвиква понижаване на броя на изгорените калории на идващия ден. При участниците, които са си създали биопсията, късното хранене също е посочило, че предизвиква молекулярни промени, които предизвикват съхранението на мазнини.

 Jean-Baptiste de Saive (circle) Kitchen interior with maid 1563

Въпреки че не разбираме изцяло всички механизми, които стоят в основата за какво храненето късно вечерта предизвиква наддаването, това изследване ни демонстрира, че този развой евентуално е резултат от доста фактори, които работят дружно.

Една доктрина за какво късното хранене предизвиква наддаване на тегло гласи, че това може да се дължи на нашия циркаден темп. Човешкото тяло има натурален циркаден темп, който се управлява от мозъка, който въздейства на естествените приливи и отливи на хормоните. Той е изключително сензитивен към дневната светлина и приема на храна.

Тази връзка обаче до момента е била показана единствено в изследвания върху животни. Като се има поради, че новото изследване е извършено единствено върху стеснен брой участници и за доста къс интервал от време, ще са нужни повече проучвания, с цел да се разбере дали въпросните промени са единствено краткотрайни и какво въздействие може да има дълготрайното хранене късно вечер върху механизмите за качване на килограми. Но ние знаем от други изследвания, че хората, които са склонни да се хранят късно вечер, също са склонни и да напълняват по-лесно.

Други широкомащабни изследвания, които преглеждат връзката сред разстройствата във времето на хранене и енергийния баланс (като пропускане на закуска, късно вечерно хранене и работа на смени), откриват, че тези модели на хранене са свързани с по-високо телесно тегло и по-голям риск от метаболитни нарушавания (като високо кръвно налягане или диабет вид 2).

Настоящето изследване добавя възходящия набор от доказателства, които демонстрират какъв брой значимо може да бъде времето за банкет на храна, когато става въпрос за телесното тегло. Въз основа на това, което демонстрира то, както и други изследвания, хората, които наблюдават тежестта си, може да желаят да се откажат от късните похапвания и вмест отова, да употребяват множеството от храната си по-рано денем.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР