Един път в годината съветското Политбюро се появяваше на трибуната

...
Един път в годината съветското Политбюро се появяваше на трибуната
Коментари Харесай

Годишнината, която притеснява Путин

Един път в годината руското Политбюро се появяваше на трибуната на мавзолея на Ленин на Червения площад, с цел да вземе присъединяване в церемониите, отдадени на следващата годишнина от Болшевишката гражданска война на 7 ноември 1917 година Денят на революцията беше неработен и изглеждаше като празнично събитие. Но, наблюдавайки преминаващите танкове, оръдия, ракети и военни, руските водачи неизвестно за какво запазваха лицата си каменни, без помен от усмивка, написа Тони Барбър за "Файненшъл Таймс ".

Живеех в Москва през 80-те години на предишния век и наблюденията ми бяха, че Денят на революцията не провокира в елементарните руснаци изключително мощни усеща. Почивен ден допълнително – постоянно е прелестно. В същото време бомбастичните комунистически лозунги, които бяха неизменима част от събитията на Червения площад всяка година, не означаваха нищо за болшинството от хората, а в течение на годините и за самите партийни членове.

От Иосеб Джугашвили до Йосиф Сталин: житейският път на руския водач в фотоси

Последната фотография на Владимир Ленин

Последните часове на Съюз на съветските социалистически републики

Ярък беше контраста с Денят на успеха над нацистка Германия - 9 май 1945 година - към който руснаците се отнасят с огромно почитание. Този празник беше цялостен със смисъл за хората, без значение дали се смятат за комунисти или не.

Четвърт век след гибелта на Съветския съюз Денят на успеха остава държавен празник, а руснаците, както и преди, се гордеят с триумфа си по време на Втората международна война. Тази победа е мярка за днешната еднаквост. Тя съставлява необичаен епизод на национално единение през ХХ в. - интервал на революции, революция, тирания, проведен държавен тероризъм, гибел от апетит и други беди.

Отношението на руснаците към 1917 година - февруарския прелом, свалил цар Николай II, и Октомврийската гражданска война, довела болшевиките на власт – е надалеч по-малко несъмнено.

Допитване, оповестено през април от „ Левада Център “, най-авторитетната социологическа организация в Русия, сподели, че

48 % от интервюираните правят оценка най-вече положително болшевишката гражданска война. Около 31% я възприемат като отрицателно събитие,

а 21% от интервюираните се затрудняват да отговорят.

Aug 8th 1917: Russian soldiers have “cast aside” the medals and decorations earned under czarism, donating their metal for the war effort. pic.twitter.com/2RpS88L5g8
— Russia in Revolution (@revoltingrussia) August 8, 2017
Смесените усеща измежду обществеността демонстрират, че удобните и пагубните аспекти на революцията от 1917 година се уравновесяват едни други. От друга страна, те са удостоверение за неуверената, неразбираема позиция на самата съветска страна при президента Владимир Путин.

Вземете да вземем за пример насилствената абдикация на царя през зимата на 1917 година След краха на комунизма Руската православна черква канонизира Николай и неговото семейство – главно поради това по какъв начин Романови приели гибелта си. Болшевиките разстреляха царската фамилия през юли 1918 година Това беше плануван акт на принуждение, в който откри отражение епохата на ранния комунизъм и жестокостта на Гражданската война (1917-1922 г.) - време на въоръжени хора с кожени сака.

Само че отвращението на руснаците към това кръвопролитие не пречи на осъзнаването, че рухването на царизма не е било чак толкоз неприятно събитие. В началото на 1917 година то докара до по-голяма независимост и обществена правдивост в страна, която в продължение на епохи настойчиво отхвърляше и двете.

Aug 9th 1917: The Russians fear a German attempt to seize the “rich cornfields” around Odessa, where "the harvest is now being reaped ". pic.twitter.com/08P8bduXGk
— Russia in Revolution (@revoltingrussia) August 9, 2017
Политическият хайлайф, революционерите, редовите бойци и служащите от заводи и фабрики изпитали наслада, разбирайки за отдръпването на ретроградния цар, а през днешния ден е мъчно да се забележи носталгия по Романови измежду актуалните руснаци. В допитването на „ Левада “ 52% от интервюираните назовават свалянето на самодържавието „ не доста огромна загуба “, а в това време 43% мислят тъкмо противоположното.

Болшевишката гражданска война е друга работа. За доста руснаци завземането на властта от Владимир Ленин не може да бъде отделено от последвалите 20 година комунистически режим. Този интервал обгръща освен ужасите по време на гражданската война, само че и възникването на тиранията на Йосиф Сталин, чиято кулминационна точка станаха насилствената колективизация и огромният гнет през 30-те години, лишил живота на милиони хора. Тези премеждия са се запечатали в историята на всеки съветски град, населено място и махала.

За Путин 1917 година изпъква като време на големи политически и обществени вълнения.

Отслабената страна не била способна да реализира надзор. По тази причина, от гледната точка на настоящия президент, празнуването на годишнината на 1917 година не е изцяло подходящо.

Идвайки на власт през 2000 година, той направи собствен приоритет възраждането на мощната страна. Путин събираше утвърждение, противопоставяйки възобновяване на реда против хаоса, който последва разпадането на Съветския съюз, и лудите, свободни времена в интервала на ръководството на първия посткомунистически водач на Русия Борис Елцин.

Но има и по-дълбока причина, заради която Путин не обича 1917 година Това е било време, когато на съветските маси се удало да вземат самодейността в своите ръце. По време на Студената война доста западни историци обрисуваха болшевишката гражданска война като противозаконен прелом, осъществен от фракция политически фанатици. Те, естествено, са били екстремисти, само че през лятото и есента на 1917 година болшевиките са били в положение да привлекат поддръжката на необятни обществени кръгове в армията и фабриките.

Aug 9th 1917: Russian workers are still “dazzled by their freedom to organise”. “In many cases wages have been increased 100 per cent. " pic.twitter.com/uzRpPjXf67
— Russia in Revolution (@revoltingrussia) August 9, 2017
В последна сметка Февруарската и Октомврийската революции са израз на дълбокото неодобрение и радикализирането на съветското общество.

А това е доста неуместна историческа тематика за Путин, който не може да търпи обществени вълнения, политическа съпротива и непринудено противоречие.

Нежеланите хрумвания или чувства, които се пораждат от 1917 година, изясняват, за какво на 7 ноември предходната година Путин устрои церемониал, в чест на 7 ноември 1941 година През тази година руските войски се насочат от Червения площад непосредствено към фронтовата линия за сражения с нацистите. С тази гала Путин извади болшевизма от болшевишката гражданска война. Той размени неговия шовинизъм с Великата отечествена война, както в Русия назовават нещастието на годините сред 1941 и 1945 година

Възможно е в един прелестен ден Русия да се обърне към годишнината от болшевишката гражданска война, с цел да се замисли за заплахите от репресивните политически системи. Но не би трябвало да се залага на вероятността, че това ще се случи в близко бъдеще.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР