Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов

...
Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов
Коментари Харесай

Анонимен свидетел срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

Един от предпазените анонимни очевидци по преписката против Борислав Сарафов е получилзаплашително писмодокато материалите са се намирали във Върховния касационен съд.
Това излиза наяве от отговор на Върховен касационен съд до Антикорупционния фонд (АКФ) за ориста на материалите против тогавашния заместител на основния прокурорБорислав Сарафов, съобщи Дарик.

През предходната седмица АКФ изпрати питане до Върховен касационен съд за ориста на материалните доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура (СРП) поради констатацията, че обосновават нуждата от започване на следствие против Сарафов.

„ Администрирането на материалните доказателства и секретни материали в този случай е следващото притеснително събитие към следствията на хипотетичните незаконни мрежи наПетьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариусаза престъпно въздействие в правораздаването “, разяснява Андрей Янкулов, старши юридически специалист в Антикорупционния фонд.

Хронологията

През юни 2023 година СРП изпраща на Върховен касационен съд материали от досъдебното произвеждане на ГДБОП по кореспонденция, формирана за следствие на незаконна предприемчивост наПетьо Петров – Еврото, в границите на което се събират доказателства, касаещи и Борислав Сарафов. Във Върховен касационен съд е формирана съответна кореспонденция от компетентността на специфичния прокурор, проверяващ основния прокурор и неговите заместници.

През юли 2023 година съдияДаниела Талева от Софийски градски съд е избрана за прокурорпо следствието на основния прокурор и неговите заместници, само че е назначена от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет едвам през октомври 2023 година Така прокурор Талева встъпва в служба едвам пет месеца след избора си, показват от АКФ.

През това време наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура Йордан Петров изисква всички материали по делото против Петьо Петров от Върховен касационен съд с претекста, челипсата им пречи за изясняване на обективната истинапо ръководеното от него следствие.

С предписание на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд Лада Паунова материалните доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с претекста, чекъм момента липсва назначен специфичен прокурор, а материалите не съдържат доказателства, касаещи единствено Борислав Сарафов.

От отговора на Върховен касационен съд още излиза наяве, че един от предпазените анонимни очевидци по наказателното произвеждане е получил заплашително писмо, откакто материалите са получени от Върховния касационен съд. Според очевидеца, това демонстрира, чесамоличността му е била разкрита, като той е отправил питане до разнообразни институции по какъв начин се е стигнало до това откриване.

Запитването на очевидеца задвижва инспекция на обработването на класифицираните материали във Върховен касационен съд, която заключава, чеединственото лице, което се е запознавало със наличието им, е билпрокурор Йордан Петров от СГП.

„ Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е само от компетентността на специфичния прокурор. В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още до момента в който са се намирали във Върховен касационен съд, а след това всички материални доказателства и секретни материали са върнати от Върховен касационен съд в прокуратурата “, разяснява Андрей Янкулов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР