Един от водещите специалисти у нас по правната страна на

...
Един от водещите специалисти у нас по правната страна на
Коментари Харесай

Закон за колекторските фирми е навременен, но е важно каква е целта на вносителя: Марин Киров

Един от водещите експерти у нас по правната страна на тематиката за колекторските компании и връзките им с жителите Марин Киров разяснява, че законът за сектора идва в точния момент:

„ Според мен има капацитет да бъде мощен политически ход, стъпка в вярната посока, в случай че задачата е да се реши един действителен проблем – нелоялните практики на някои сдружения, които събират вземания. Защото е реалност, че има такива сдружения, не съблюдават етични правила”.

Той обаче предизвестява: „ Но има опция този ход да е просто едно заиграване с тематиката за длъжниците. Да се анонсират неефективни обещания за възбрана на активността по събиране на отговорности, за ограничение на задължения, които могат да се изкупуват, категорично единодушие за прекачване на дълга от длъжника и така нататък Силово налагане на такива текстове не е добра процедура. Нека да напомним, че Конституционният съд към този момент анулира противоположното деяние на безспорната давност”.

Попитан от 24 часа, има ли съображение за терзания по отношение на качеството и прозрачността на плана за закон, който още никой не е виждал, докторът по право е безапелационен:

„ Вече трета седмица от оповестяването на тематиката не е ясно има ли действителни дейности – привиква ли се подобен съвет, кой взе участие, каква е задачата, има ли правна рамка, или се потегля единствено от една концепция, ще бъдат ли поканени представители на научната общественост, специалисти, заинтригувани страни...

Важно е да се каже каква е заложената цел – да се успокоят хората в навечерието на обществена рецесия или да се даде работещо решение за бизнеса, за кредиторите, за длъжниците”.

Д-р Киров изяснява съответно какво има поради: „ Законът би трябвало да регламентира активността на сдруженията, ангажирани със събиране на вземания, да бъде уравновесен, съгласуван с конституцията и европейската инструкция. Често пъти сме очевидци на противоположното – заричане към длъжниците, че ще им се даде опция да се скрият. Това постоянно е за сметка на добросъвестните платци.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР