Един от съставляващите т.нар. ''Отровно трио'', което организира протестите срещу

...
Един от съставляващите т.нар. ''Отровно трио'', което организира протестите срещу
Коментари Харесай

Велислав Минеков не подкрепя искането за лустрация, даде своя идея

Един от съставляващите така наречен ''Отровно трио'', което провежда митингите против държавното управление и основния прокурор, а точно скулпторът проф. Велислав Минеков, не поддържа настояването на част от протестиращите да има Закон за лустрацията, който да извади от държавната администрация лицата, свързани с тогавашните комунистически секрети служби и Българска комунистическа партия.

Минеков аргументира тезата си в своя Facebook профил.

Публикуваме написаното от него без редакторска интервенция:

''Относно лустрацията

Преди да сме съборили падишаха получавам серия от въпроси за „ след това “ и един от главните е за лустрацията. За ченгетата, доносниците и техните господари в Държавна сигурност. Не ще и дума, че това е значим въпрос, въпреки и прекомерно просрочен. Не е ясно кого тъкмо ще лустрираме през днешния ден със забавяне. Полковниците от дълго време минаха в частния бизнес, доносниците чакат пенсия след пълностоен живот. Тук– там някой академични учител или държавен чиновник. Едно впечатляващо наличие в Народно събрание. Закон за лустрация би бил незабележим в своето деяние, нито даже назидателен измежду нашите наследници. Лустрацията ще остави тайната на нашето неприлично минало в забвение. Хора с унищожени ориси в никакъв случай няма да схванат аргументите за тяхното злощастие. Няма в никакъв случай да разберем аргументите за невъзможното и необикновено замогване на някогашните чиновници и техните доносници. Закон за лустрация би трансформирал извергите в герои и даже в опрощение на техния напредък, а потърпевшите в безсилни оплаквачки. Неудобните секрети ще останат вечно в забвение.

Комисията /КОМДОС/ постоянно е била в ръцете на ръководеща власт. Всяка власт би желала да има подобаваща и подчинена комисия. Политическата търговия с досиета не е подозрение, а факт. Принудените с принуждение нещастници се трансформират в закономерна жертва, доносниците унищожили човешки ориси остават подценени, техните водещи офицери остават незнайни. Диктатурата поискала братоубийство е възхвалявана в държавност и съвършенство.

Моето предложение.

Пълно откриване на всички документи и материали съдържащи тези обстоятелства. Без значение дали става дума за закононарушение, имитация, подвиг или служебно обвързване. Без значение дали става дума за живи или покойници. Без зачерквания и прикрити имена. Без никакво прикритие на цялата покруса от нашето близко минало. Необходима е цялостна цифровизация и гласност на безусловно всички документи без съображения за „ национална сигурност “ или съпричастие към днешните евроатлантически задължения. Необходима е истината, а не част от нея.

Тази истина ще бъде мъчителна. Ще се трансформира в злощастие и тежка болест. Ще засегне другари, близки, родственици, всички ще бъдем обречени в страдалчество. Страданието ще преглътнем, евентуално ще извиним, само че истината ще остане за поука на нашите деца и внуци като носители на гражданската съвест и морал.

Истината, тъжна, трагична или почтена.

Цялата истина.''

вм
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР