Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата

...
Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Две седмици със сегашните нива на зараза и всичко гърми |

„ Един от параметрите, които следим демонстрира по кое време разпространяването на болестта минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тях обстановката не е добра и ситуацията се утежнява ”. Това заяви пред Нова телевизия математикът и член на Националния действен щаб проф. Николай Витанов.

Той изясни, че сериозната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.

„ При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а през днешния ден цифрата е 1.24 ”, безапелационен бе проф. Витанов.

Според него идната седмица се чака 13 области да бъдат изправени пред съществени проблеми със болестта. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен .

Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се утежни бързо съгласно математика.

„ Разликата в областите зависи от развиването на епидемията. В Кюстендил върлува новият вариант и ситуацията е доста неприятно ”, сподели експертът.

„ Когато наближим 5 хиляди позитивни на дневна база става ужасно. Това зависи от нашето държание и от акцията по имунизиране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди имунизирани души натискат вълната надолу с 1% ”, изясни проф. Витанов.

Той добави, че в случай че дифузното разпространяване на вируса продължи е допустимо да се подходи към световни ограничения. След имунизацията на 2 милиона души ще се следи съществено усъвършенстване на обстановката, изясни математикът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР