Един от основните заподозрени в гигантския счетоводен скандал с германската

...
Един от основните заподозрени в гигантския счетоводен скандал с германската
Коментари Харесай

BILD: Един от мозъците зад схемата Wirecard се крие в Москва

Един от главните обвинени в гигантския счетоводен скандал с немската компания за електронни заплащания " Уайъркард " (Wirecard) през 2020 година, австриецът Ян Марсалек, който се търси от Интерпол, може би се намира в Москва под защитата на съветските секрети служби, твърди немският в. " Билд ", представен от Франс прес.

Печално известният Марсалек е бил засечен при започване на 2021 година в мощно охраняван квартал в Москва и може би живее там и до през днешния ден под защитата на ФСБ, показва изданието.

Германската компания за обработка на онлайн заплащания " Уайъркард " банкрутира през юни 2020 година, откакто управлението й призна, че активи за 1,9 милиарда евро или една четвърт от счетоводните й салда в действителност не съществуват.

Самото немско държавно управление призна, че този банкрут е най-големият финансов скандал в историята на страната.

" Билд " твърди, че съветското разузнаване е предложило предходната година на немските си сътрудници да разпита обвинения, някогашен основен действен шеф и втори човек в компанията, търсен в продължение на близо две години.

Тогава немските сътрудници в Москва поискали от началството си указания дали би трябвало да се провежда среща с Марсалек. Питането останало без отговор от страна на Бе Ен Де (BND), немското разузнаване, само че държавното управление било осведомено.

Бившият член на управителния съвет на " Уайъркард ", 42-годишният Ян Марсалек, от дълго време е обвинен във връзки с съветски ползи, както и че се е употребил със съдействието на някои секрети служби. " Файненшъл таймс " писа, че той е бил в контакт с съветското военно разузнаване (ГРУ) и че в предишното се опитал да образува паравоенно формирование за интервенция в Либия.

Според " Билд " Марсалек се насочил при започване на бягството си в продажба на ваксини " Спутник V ", създаденият от русия серум атниковид, и поддържал връзки с паравоенни наемници.

Германското правораздаване води комплицирано наказателно следствие с многочислени интернационалните разклонения, с цел да разплете другите отговорности в абсурда " Уайъркард ".

Прокурорите завършиха през март обвинителния акт против президента и основен шеф на компанията Маркус Браун, включващ обвинявания в присъединяване в проведена тайфа за машинация и пазарни операции. Браун се намира в затвор в Южна Германия и скоро може да бъде изправен пред съда.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР