Един от основните приоритети в работата на Народното събрание през

...
Един от основните приоритети в работата на Народното събрание през
Коментари Харесай

Атанас Атанасов: Един от основните приоритети в работата на НС трябва да е реформата на службите

Един от главните цели в работата на Народното събрание през новата пленарна сесия би трябвало да бъде промяната на специфичните служби и въвеждането на механизъм за дейно ръководство от изпълнителната власт в сходство с член 105 от Конституцията, в това число посредством смяна на процедурата за назначение на ръководителите им, което да става с решение на Парламента по предложение на министър-председателя. Това написа в профила си във Facebook съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов.

Според Атанасов някои от провокациите, пред които са изправени българските специфични служби, са неналичието на ефикасен надзор и отчетност, дефицитът на надеждни източници на информация, злоупотребата с информация, съперничеството и споровете сред другите служби, незадоволителното финансиране и съоръжение, ниското доверие на обществото и неспособността за акомодация към динамичната интернационална среда.

Атанас Атанасов предлага 8 стъпки, които да подкрепят промяната в специфичните служби. Според него най-важно е стратегическо обмисляне и оценка – т.е. „ разработване на обстоен разбор на настоящата конструкция, активност и успеваемост в работата, правене на стратегически проект за промени, който да дефинира задачите, целите и методите за постигането им. “

Важна е и да бъде обновено законодателството, което регламентира активността на специфичните служби и привеждането му в сходство с Конституцията, демократичните полезности и правата на жителите.

Според Атанас Атанасов би трябвало да бъде извършена кадрова промяна и професионално образование, да се развива професионалния потенциал, психическата резистентност и мотивацията на чиновниците.

Да бъдат въведени софтуерни нововъведения, да се интегрират модерни технологии и да бъдат усъвършенствани оперативно-техническите благоприятни условия на службите, при строги гаранции за спазването на правата на жителите, написа още Атанасов.

Атанас Атанасов предлага да бъде основан механизъм за обжалване на актовете на специфичните служби, да има ефикасен надзор от граждански самостоятелен контролен орган, който да следи за законосъобразната активност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт. Добра връзка и информиране на обществото, повишение на прозрачността в активността на службите, интензивно включване на обществеността в разговора за балансиране сред запазване на сигурността и гражданските свободи е измежду предложенията за стъпките на промяната.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР