Един от основните приоритети в програмата на МОСВ е чистотата

...
Един от основните приоритети в програмата на МОСВ е чистотата
Коментари Харесай

Нено Димов: Подобряването на качеството на въздуха е основен приоритет

Един от главните цели в програмата на Министерство на околната среда и водите е чистотата на атмосферния въздух, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на конференция за представянето на целите в областта на околната среда, заложени в управническата стратегия на държавното управление за 2017-2021 година, оповестиха от Министерство на околната среда и водите, осведоми Българска национална телевизия.

„ Знаем за констатациите на Световната здравна организация и други интернационалните институции, че чистотата на въздуха е тясно обвързвана със здравето на хората - с респираторните болести и изключително с алергиите при подрастващите “, сподели министър Димов. „ Затова казусът би трябвало ясно да се припознае от кметовете, които носят отговорност в обитаемоте места. “

Според министъра огромна част от стратегиите за понижаване на замърсяванията в атмосферния въздух в общините са изтекли и локалните управляващи би трябвало да бъдат по-активни за набелязване на ограничения за подобряван. За актуализация и нови общински проекти в Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС) са планувани 3 млн. лева

Създадена е и междуведомствена работна група за подготовка на законови промени, с които ще се ограничи потреблението на въглища с високо наличие на сяра и пепел за битовото отопление. „ Това е главният проблем в 21 от 25-те града, в които се следи замърсяване на въздуха над нормите “, добави министърът.

Предвижда се основаване на онлайн осведомителна система за подаване в действително време на данни за качеството на атмосферния въздух като част от националната система за мониторинг.

Приоритет за Министерство на околната среда и водите е и чистотата на водите. Работата в тази сфера ще бъде ориентирана към построяването на пречиствателни станции, модернизиране на ВиК мрежите, по-ефективното потребление на питейната вода като запас и ръководство на риска от наводнения. В бранш „ Води “ са планувани 2,3 милиарда лева по ОПОС.

Други цели, набелязани от министър Димов, са устойчивото ръководство на отпадъците и намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса и жителите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР