Един от основните играчи, които от години печелят обществените поръчки

...
Един от основните играчи, които от години печелят обществените поръчки
Коментари Харесай

Чергата под краката на още един строителен колос припламна

Един от главните играчи, които от години печелят публичните поръчки за построяването на столичното метро - едноличното сдружение с лимитирана отговорност „ Станилов “, благосъстоятелност на Георги Станилов, очевидно крепко го е закъсал. Преди дни наши читатели ни осведомиха, че в складовата база на сдружението е избухнал величествен скандал, при който част от машините на строителната компания са били конфискувани по „ извънсъдебен прийом “ (меко казано).

Причината, съгласно наблюдаващите на този самобитен екшън, са големите задължения на сдружението към негови подизпълнители. За свършена, само че неплатена работа. Заговори се за отговорности на компанията за милиони левове.

За да не се пускаме по течението на градския фолклор, „ Банкеръ “ се свърза със самия Станилов. Той не скри, че има подобен случай, само че отхвърли да влиза в детайлности. Обеща обаче, че фактологията към проблема ще ни бъде предоставена от щерка му. Тя била пълномощник на сдружението и щяла да ни се обади...

Въпреки търпеливото ни изчакване, връзка с Биляна Станилова (според Търговския указател тя е единствен пълномощник на "Станилов " ЕООД) по този начин и не беше осъществена. А в средите на строителите интензивно се заприказва, че въпреки по партидата на ЕООД-то в Търговския указател сходна информация към момента да липсва, компанията към този момент е поела по пътя на несъстоятелността.

Последните финансови данни за сдружението, които успяхме да открием, са от консолидирания отчет за активността на сдружението до края на 2018-а, импортиран в Агенцията по вписвания, само че към момента на стадий „ Обработва се “. Според него, настоящите активи на сдружението са 20 893 хиляди лева, а настоящите пасиви - 41 650 хиляди лв.. Конкретно са разказани и две групи настоящи отговорности: към снабдители - в размер на 10 597 хиляди лева, и по лизингови контракти за строителна техника и тежкотоварни коли - общо 100 хиляди лв.. По всяка възможност, разигралият се преди дни екшън, е обвързван точно със отговорностите към техниката, тъй като единствено лизингова компания би могла да си прибере "вересията " просто по този начин - от през днешния ден за през вчерашния ден.

Дори да не сме напълно прави, одеве описаната картина ненапълно дава съображение да се допуска, че несъстоятелността към този момент тропа на вратата на строителната компания. История, която по никакъв начин не е за подценяване, тъй като става дума за един от строителните мастодонти в България и основен участник в най-различни обединявания, "специализирани " в построяването на столичното метро.

Един от последните задължения, които поема „ Станилов “ ЕООД към „ Метрополитен “ ЕАД е от февруари 2017-а и се отнася до построяването на Трета метролиния – Втори стадий. Дружеството е част от обединяването „ Метробилд Запад “, в което влизат още „ Джи Пи Груп “ АД, „ Интерпром “ ЕООД и „ Биас-М “ ЕООД. Дължина на този сектор е 2336 м., ведно с построяването на две подземни станции в ж.к. "Овча купел ". Договорът е на стойност 80 973 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Другото обединяване, в което "Станилов " ЕООД взе участие, е "Метробилд център “, което има уговорката да построи сектор с дължина от 2.4 км и три станции - № 11 (при "Петте кьошета "), № 10 (при НДК) и № 9 (до кино "Одеон "). И в това обединяване сътрудниците на "Станилов " ЕООД са същите - "Джи Пи груп " АД, "Интерпром " ЕООД и "Биас-М "ЕООД.Стойността на контракта обаче е малко по-различна - съвсем 94 млн. лв..

За по-голяма изясненост към този проблем се свързахме с дългогодишния шеф (от 1999-а насам) на общинското дружество „ Метрополитен “ ЕАД, Стоян Братоев. На въпроса ни "Има ли заплаха възможния банкрут на „ Станилов “ да се отрази на плануваните по договорите за осъществяване периоди? ", Братоев ни увери, че такава не съществува, защото другите компании в консорциума, са поели неговите задължения.

Шефът на метрото не скри, че е наясно с финансовите проблеми на сдружението. Според него обаче място за терзания няма, тъй като то е изпълнило по-голяма част от поетите си задължения. А при положение на потребност (т.е. в случай че против "Станилов " ЕООД започва дело по несъстоятелност), останалите участници в двете обединявания щели да поемат и неговата работа.

Каква ще е ориста на една от най-големите строителни компании от тук насетне, можем единствено да гадаем.

Лошото е, че явно бизнес средата у нас надалеч е е толкоз „ розова “, както се пробват да ни я показват днешните управници. Историята със „ Станилов “ ЕООД е признак. Фирмата е учредена преди към четвърт век (през 1995 година ), от самото начало си остана ЕООД. Тя е един от пионерите в построяването на огромните инфраструктурни обекти у нас - основно в областта на хидротехническото и хидроенергийно строителство. А откакто и подобен исполин е на път да бъде отгърмян в небитието, какво остава за по този начин "ухажваният " преди избори малък и междинен бизнес?!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР