Един от най-високопоставените американски служители в Тихия океан отказа да

...
Един от най-високопоставените американски служители в Тихия океан отказа да
Коментари Харесай

The Guardian: САЩ не изключват военни действия, ако Китай направи база на Соломоновите острови

Един от най-високопоставените американски чиновници в Тихия океан отхвърли да изключи военни дейности против Соломоновите острови, в случай че те разрешат на Китай да сътвори военна база там, заявявайки, че съглашението за сигурност сред страните съставлява „ евентуални последствия за районната сигурност “ на Съединени американски щати и други съдружници.

Посланик Даниел Критенбринк, асистент държавен секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан, беше част от американска делегация на високо равнище в тихоокеанската страна предходната седмица.

Той сподели, че екипът на Съединени американски щати, който е включвал и координатора на Съвета за национална сигурност по въпросите на Индо-Тихоокеанския район, Кърт Кембъл, е провел 90-минутна „ градивна и откровена “ среща с премиера Манасе Согаваре, в която американският екип е изложил подробни опасения по отношение на неотдавна подписаното съглашение за сигурност с Китай.

„ Искахме да очертаем на нашите другари в Соломоните какви са нашите опасения “, сподели Критенбринк.

„ Премиерът Согаваре уточни, че съгласно Соломоновите острови съглашението, което са сключили, има само вътрешни последствия. Но ние изяснихме, че има евентуални последствия от съглашението за районната сигурност освен за нас самите, само че и за съдружниците и сътрудниците в целия район ", сподели американският представител.

Във вторник Критенбринк повтори готовността на Съединени американски щати да работят в района, в случай че Китай сътвори военна база.

„ Разбира се, почитаме суверенитета на Соломоновите острови, само че също по този начин искахме да им кажем, че в случай че бъдат подхванати стъпки за определяне на де факто непрекъснато военно наличие, качества за планиране на мощ или военна апаратура, тогава ще имаме обилни терзания и ние доста естествено бихме дали отговор на тези опасения “, сподели той.

Когато бе запитан какво може да включва този отговор, той сподели:

„ Вижте, няма да злоупотребявам и не съм в позиция да приказвам за това какво могат или не могат да създадат Съединените щати в такава обстановка “.

Притиснат дали ще изключи опцията Съединени американски щати да подхващат военни дейности против Соломоновите острови, в случай че те станат военноморска база, и в случай че не станат, дали е удовлетворен от приказките на австралийския министър председател Скот Морисън, който съобщи, че базата е „ алена линия ” за Австралия, той сподели: „ Нямам какво да прибавя, също така, което към този момент споделих.”

В изказване предходната седмица администрацията на Байдън сподели, че Съединени американски щати ще „ отговорят надлежно “, в случай че на Китай бъде позволено да откри дълготрайно наличие на островите, като в същото време означи уверенията от Согаваре, че той няма желание да позволява военна база.

Реториката ескалира след изказването, като австралийският министър председател Скот Морисън сподели, че Австралия има „ същата алена линия “ като Съединени американски щати, когато става дума за присъединяване на Китай в Соломоновите острови, а министърът на защитата Питър Дътън употребява деня на Anzac (честване за експедиционните австралийски и новозеландски войски в Първата международна война) за послание в понеделник, с цел да заявява:

„ Австралия би трябвало да се приготви за война “, като се твърди, че Китай е „ на доста целеустремен курс сега “.

Критенбринк означи също военните упоритости на Китай, като сподели: „

Мисля, че в този подтекст е значимо да се има поради, че знаем, че КНР [Китайската национална република] се стреми да сътвори по-стабилна задгранична логистика и съществена инфраструктура, която би разрешила НОАК [Народноосвободителната армия] да проектира и поддържа военна мощност на по-големи дистанции. "

" Затова искахме да проведем този прям диалог с нашите другари в Соломоновите острови. Очертахме терзанията си... и посочихме, че ще продължим да следим от близко обстановката и ще продължим да си сътрудничим с тях отсега нататък. ", сподели ощ той.

Текстът на съглашението за сигурност, което беше подписано от Китай и Соломоновите острови, е скришен, макар че депутатите от Соломоновите острови приканиха премиера да го оповести обществено.

„ Мисля, че е ясно, че единствено шепа хора в доста стеснен кръг са видели това съглашение. А самият министър председател беше представен обществено да споделя, че ще показа детайлностите единствено с позволение на Китай, което съгласно мен също е източник на безпокойствие “, сподели Критенбринк.

Въпреки това, планът на договорката беше изминал в обществените медии предишния месец и съдържаше разпореждания, позволяващи на Китай да „ направи визити на кораби, да прави логистично попълване и да има кацане и преход на Соломоновите острови “.

Критенбринк сподели, че „ Съединените американски щати не желаят от страните да избират сред Съединените щати и Китай или някой различен “. Но добави, че Съединени американски щати сякаш се интересуват от насърчаването на „ самодейна визия за споделените ползи и правила, които имаме вяра, че са жизненоважни за всички наши другари в целия район “.

Превод: СМ

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР