Един от най-великите американски художници за всички времена Джаксън Полък

...
Един от най-великите американски художници за всички времена Джаксън Полък
Коментари Харесай

10-те най-известни картини на Джаксън Полък

Един от най-великите американски художници за всички времена Джаксън Полък има голям принос за развиването на придвижването на нереалния експресионизъм. И до ден сегашен той продължава да бъде един от най-известните американски художници, като мнозина го считат за извънреден, заради страхотните му умения да основава своите картини, чрез изобразяване посредством капки.

Роден е на 28 януари 1912 година, в Коуди, Уайоминг, Съединени американски щати и е най-малкият от четири момчета. Семейството му се мести и бъдещият талант израства в Аризона и Чико, Калифорния. Учи приложни изкуства в Лос Анджелис. По-късно е изключен от учебното заведение.

През 1930 година, Джаксън взема решение да последва пътя на брат си Чарлс Полък и се насочва към град Ню Йорк, където двамата братя учат в манхатънското учебно заведение по изобразяване. Там въздействието на провинциалната просвета последователно избледнява и ползите, философията и концепциите на Полък трансформират фокуса си. Творецът стартира да употребява изливането на багра като една от главните си техники за боядисването на платна, с цел да стигне до рационализиране на „ капковата “ техника – похватът, който му донесе международна популярност.


Джаксън Полък е привързан към алкохола през по-голямата част от зрелия си живот. Едва откакто се дами за художничката Лий Краснър се мести от Ню Йорк и намира лекар, който му оказва помощ да понижи пиенето, Джаксън навлиза в златния си интервал. В края на 1950-а всичко завършва. Художникът още веднъж стартира да пие, след което следва и креативен крах.

Джаксън Полък умира в автомобилна злополука през 1956 година.

10. Full Fathom Five

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1947 година

Джексън Полок основава една от най-известните си картини по време на неговия така наречен „ капков интервал “, който трае от 1947 до 1950 година. Тази техника на живописта е форма на нереално изкуство, в която боята се капе или се излива върху платното, вместо да се нанася точно с четката. Полък е един от пионерите и непостижим занаятчия на „ капковата “ техника. Картината Full Fathom Five е един от най-ранните шедьоври на Полък, точно то този интервал.

9. The She Wolf

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1943 година

Една от най-разпознаваемите картини на художника от неговия предкапков интервал. Картината е показана за първи път по време на неговата първа независима галерия през 1943 година, а на идната година е закупена от Музея за съвременно изкуство, което прави The She Wolf първата картина на Полък, включена в музейна колекция. Въпреки че Полък в никакъв случай не го удостоверява, мнозина считат, че картината се основава на легендата за митичните братя Ромул и Рем, създателите на Рим, огледани от вълчица.


8. The Deep

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1953 година

Изпълнена най-вече в черно-бели краски, с няколко жълти и ярко сини петна, това е една от най-известните картини на Полък след неговите славни години (1947-1950). Въпреки че платното е изпълнено в типичния жанр на художника, работата му се смята за извънредно значима за нереалния експресионизъм. Критиците и до през днешния ден не престават да извличат разнообразни метафизичен тълкования от внушението на картината, тъкмо както се случва и останалите известни творби на художника.

7. Autumn Rhythm (Номер 30)

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1950 година

1950 година е златен интервал за Джаксън Полък. Това е времето, когато художникът разпростира целия си креативен капацитет и усвоява до съвършенство „ капковата “ техника. Изненадващо, само че единствено след година създателят взема решение да изостави този присъщ прийом. Autumn Rhythm, в началото озаглавена „ Номер 30 “, е шедьовър точно от този мощен за художника интервал. Картината се състои от безредни черни, бели и кафяви багри, без фокусна точка, което прави всяка една точка от нея еднообразно значима.


6. Mural

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1943 година

Картината е повратна точка в кариерата на Полък, като освен го утвърждава като талантлив художник, само че и придава ново измерение на неговото изкуство. Боядисана върху 8-метрово платно, „ Mural “ е първата в действителност огромно платно на художника и едно от най-големите, които ще сътвори през живота си. Огромният размер, абстрактността и стилът ще послужат като основа за неговите по-късни шедьоври. Заради картини като „ Mural “, художествените критици го дефинират като „ най-големия художник, който се е раждал в Съединени американски щати “.

5. Convergence

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1952 година

С внушителните си размери 393.7 x 237.5 см, „ Convergence “ е една от най-амбициозните картини на Полък. Платното е особено с образния си искра и дълбоките страсти, които провокира. Макар творбите на Джаксън Полък да са сложни за разгадаване даже от опитните художествени критици, платната му се смятат за демонстрация на свободното слово и изразяването като цяло. „ Convergence “ е водещ образец в това отношение.


4. Number 1 (Лавандулова мъгла)

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1950 година

Една от най-значимите картини от творчеството на Джаксън Полък, „ Лавандулова мъгла “ в цялостна мощ показва гениалността на художника в „ капковата “ техника на изобразяване. Екип от физици даже изследвали платната му за фрактали*, които естествено изникват от привидния безпорядък. Картините от по-късния интервал на художника, като „ Номер 1 “, са присъщи с по-голямата си безредица, спрямо предходните, само че учените открили, че зад привидния хаос в платната се крият голям брой естествено срещащи се фрактали.

*фрактал – геометрична фигура, която се получава по избрана математическа формула. Понятието е въведено за първи път през 1975 година от Беноа Манделброд. Терминът произлиза от латинската дума Fractus (раздробен).

3. One: Number 31

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1950 година

Картина, нарисувана по времето, когато Полък усвоява капковата техника, с която е най-известен. Както и при другите платна от този интервал, картината е нарисувана във отвесно състояние, лежаща на пода. Привържениците на художника постоянно цитират тъкмо тази творба като доказателство за изключителното умеене и техническа умелост на художника.


2. Number 11 (Сини полюси)

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1952 година

През 1952 година картината получава името „ Сини полюси “, с което е известна и до през днешния ден, само че доста критици тогава показват мнение, че заглавието вреди на самата картина, защото фенът се концентрира върху сините полюси и пропуща доста от останалите елементи в платното. През 1954 година картината е озаглавена Номер 11. През 1973 година платното става благосъстоятелност на Националната изложба на Австралия за 1.3 милиона $ – международен връх за модерна американска живопис по това време. Вестниците в Австралия излезли със заглавия от сорта „ 1.3 милиона $ за драсканици “, последвал и политически скандал. Днес картината е една от най-значимите в сбирката на музея.

1. Number 5

 10-те най-известни картини на Джаксън Полък

1948 година

Най-известната и най-скъпа картина на Джаксън Полък. През 2006 година тя беше продадена на търг на незнаен покупател за невероятните 140 милиона $. Number 5 се счита за великолепен образец за брилянтните умения на Джаксън в капковата живопис и значим епизод от развиването на нереалния експресионизъм.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР