Един от най-успешните български документални филми Георги и пеперудите е

...
Един от най-успешните български документални филми Георги и пеперудите е
Коментари Харесай

Продуцент: Георги и пеперудите е дигитално реставриран и след 20 години отново излиза на екран

Един от най-успешните български документални филми " Георги и пеперудите " е цифрово реставриран и след 20 години още веднъж излиза на екран. Това разяснява в предаването " Човекът на фокус " на Радио " Фокус " филмовият продуцент Мартичка Божилова.

" Искаме да го покажем в ново реставрирано копие, тъй като той е сниман на лента и имахме опцията да го пресканираме, да го качим на най-високата налична резолюция за кинопоказ в целия му искра за нови фенове “.

Д-р Георги Лулчев — психиатър, невролог, идеалист и шеф на " Дом за възрастни с умствена назадничавост “ в село Подгумер, описа още продуцентът на лентата. " Той е един воин в дивия капитализъм. В дома няма пари, пациентите стоят, той не разчита на никой и самичък стартира да развива своите бизнес хрумвания – да отглежда буби за коприна, да отглежда охлюви, да завъди нутрии в потока, измисля специфична рецепта за самун. И с тези хрумвания той се пробва да откри финансиране за бизнеси и да въвлече своите пациенти в тези инициативи. Филмът споделя за неговите завършения в предприемачеството, като с огромен обич показва и неговите пациенти, светът, в който той живее и се движи, “ добави тя.

По думите й тематиката на кино лентата е безконечна, тъй като демонстрира какво е един човек да мечтае и сложния път на реализирането на фантазиите. " Въпросът е в действителност да вземеш нещата в свои ръце, не да разчиташ на някой. И в този смисъл доктор Лулчев болести доста хора със своя възторг, в това число и от чужбина – в България филмът беше показван 8 години непрестанно в кината. Бизнес концепциите на доктор Лулчев са метафора – това може да важи и за всеки един житейски план, който човек е подхванал. Не е най-важното дали ще успееш или не, а какво следва след този крах, и дали те е научил на нещо. На това съгласно мен се дължи триумфът на кино лентата, тъй като всеки се асоциира с доктор Георги Лулчев, и всеки има своите пеперуди като проекти, фантазии, към които се стреми. Не постоянно успяваш, само че ставаш и тръгваш “, означи още Мартичка Божилова.

Тя показа още, че след първото проявление на кино лентата преди 20 години са се получили и оферти от бизнес компании някои от бизнес концепциите на доктор Лулчев да бъдат осъществени, други компании пък непосредствено са помогнали на този дом. " Цялото нещо повлече вълна от обич, съпричастност, за което всеки един създател може да си мечтае подобен отзив да има подобен филм. “

На 21 ноември в кино " Люмиер " в 18.30 часа премиерата на цифрово реставрираната версия на кино лентата ще бъде показана пред аудитория в границите на " Киномания ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР