Един от най-продуктивните изследователи на Черно море и Странджанското крайбрежие

...
Един от най-продуктивните изследователи на Черно море и Странджанското крайбрежие
Коментари Харесай

Д-р Атанас Орачев ще представи книгата си „Ахтопол. Древност и съвремие“ в Бургас

Един от най-продуктивните откриватели на Черно море и Странджанското крайбрежие доктор Атанас Орачев ще показа последния си труд „ Ахтопол. Древност и съвремие ” в Бургас.

Премиерата ще се състои на 29 септември /четвъртък/ от 17:00 часа в зала „ Георги Баев ”, КЦ „ Морско казино ”. Книгата „ Ахтопол. Древност и съвремие “ е едно сантиментално странствуване, започващо от живота на първите заселници в района преди седем хилядолетия, та до наши дни. Тя ни превежда през преломните антични времена до най-мрачните години на опустошителните набези на готските племена и последвалото Средновековие, с цел да очертае по-късно както петвековното османско господство, по този начин и бруталните години на заличаване на църкви и манастири от комунистическата власт. Като един движимост екскурзовод книгата ни забавлява с увлекателни разкази за протичащото се тук и за отклика у прилежащите страни и най-много в Константинопол.

„ Д-р Орачев е един извънреден късметлия да е непосредствен сподвижник на проф. Александър Фол, което единствено по себе си е гаранция за висока класа и емфатичен теоретичен метод в работата му, а самоотверженото и безусловно посвещаване на античната история е негов персонален избор и най-голяма заслуга.Познавам го съвсем от първите му години, когато се засели в Ахтопол. Оттогава съм превела няколко негови книги, измежду които „ България – земя на съкровища “, „ Началата на рударството, металургията и античните съкровища “ и „ История на Синеморец “ – все книги с внушителни размери, предопределени за ценители. “, разяснява преводачът и публицист Дора Велева, и незабавно добавя, че книгите на Орачев са тежки освен физически, само че и като усещане, тъй като са написани на високо професионален език – постоянно с изключение на на български, фразата е преведена и на гръцки, или е посочен нейният корен на латински.

Орачев е роден в София през 1953 година Инструктор-водолаз от 1974 година Завършва СУ „ Св. Климент Охридски ” – компетентност „ Стара и средновековна история ”: притежател на премията „ Марин Дринов ” за 1982 година, присъждана от Историческия факултет на най-старото ни висше учебно заведение – Софийският университет „ Св. Климент Охридски ”. Специализира: тексткритика (евристика и херменевтика) на вести („ извори ”) за античната и средновековната история на Тракия и траките; морска история, подводна археология и историческа география на българските земи; геоморфология и палеогеография на Западното Черноморие (при проф. Живко Иванов); глотометрия и информатика (при проф. Мирослав Янакиев). Ръководител на водолазните работи на научните експедиции „ Месамбрия -Хемус ” и „ Аполония – Странджа ”. Д-р Орачев е част от екипа на Програмно-координационния център за научни проучвания – гр. Малко Търново още от основаването му през 1982 година Автор на профилирани програмни артикули и бази данни за количествени разбори на текстови и графични масиви. Ръководител на Учебно-професионалния комплекс на Националната гимназия за антични езици и култури „ Св. Константин-Кирил Философ ” по линията на Центъра за антични езици и култури към СУ „ Св. Климент Охридски ”. Защитава дисертация на тематика: „ ThraciaPontica. Основни проблеми на извороведското и историографското проучване на Западното Черноморие ”. Член на Сдружение „ Кръг Будител ”. Ръководител на частния научно-изследователски и издателски план „ ДА България ”. Един от създателите на Сдружение „ Черноморска Странджа ” със седалище в Ахтопол и ръководител на Научния му съвет. Под експертното му управление се основава и развива частната музейна експозиция „ История на котвата ” в Ахтопол и се провеждат 11 научни срещи по проблемите на Странджанското Черноморско крайбрежие. Орачев има над 200 проучвания в региона на историческата информатика на българските земи. По-важните от тях са: поредност „ Владетели на българските земи: Римските императори ” (т. 1-2), „ България в европейските географски показа ”, „ България – страна на съкровища ”, „ Земетресения и земетръсни последствия по Българското Черноморие през холоцена ”, двутомника „ ПОМОРИЕ: античност и съвремие ”, том 1 (съставител) и др.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР