Един от най-популярните телевизионни сериали с множество престижни награди през

...
Един от най-популярните телевизионни сериали с множество престижни награди през
Коментари Харесай

Случи Се! Слави Трифонов Извади Тежката Картечница!

„ Един от най-популярните телевизионни сериали с голям брой влиятелни награди през последните две години е „ Историята на прислужницата “ (The Handmaid’s Tale). Сериалът е основан на разказ на Маргарет Атууд и някои го възприемат като мрачна прогноза за бъдещето на света. Ще ви споделя в резюме сюжета:

В огромни елементи от Съединени американски щати е осъществен прелом и екстремистка група постанова безчовечен теократичен режим, в който дамата е плебей. Огромна част от популацията е прогонено, а друга част – избито. Заради увеличените равнища на неплодородие оцеляват дамите, които към момента могат да бъдат майки.

В територията, наречена Гилеад, този подарък обаче се трансформира в пъкъл – фертилните дами са държани в полово иго и стават „ прислужници “ на богатите стерилни фамилии.

Веднъж в месеца, когато е най-вероятно да забременее, „ прислужницата “ е на услугите на господаря си („ Командира “). А актът на половото принуждение, в който взе участие и брачната половинка на Командира, се назовава „ гала “. „ Прислужница “, която откаже да се подчини на разпоредбите на фундаменталистите бива грубо осакатявана.

В „ Историята на прислужницата “ майките са видимо прекършени. И защото в Гилеад всички „ прислужници “ са принудени да носят червени мантии, в един миг една от тях споделя: „ Не трябваше да ни дават униформи, в случай че не желаеха да се превърнем в войска “.

Още един откъс: “Не ме е боязън, че може и да сбъркам и „ ще ме раздерат “. Страх ме е, че в случай че спра да пробвам, ще се самоизяждам до последния си мирис.

Изправям се тук, пред елементарните хора, с лицето си, с цел да ви кажа, че не ме е боязън. Моля ви, не се опасявайте и вие. Изправям се тук пред мощните на деня, годината, десетилетиетo, с цел да ви кажа, че не ме е боязън и няма да се откажа! ”

Този откъс обаче не е от сериала, не е от Гилеад, не е от „ мрачното бъдеще “. Това са думите на една българска майка, майка на дете с увреждане. Тази майка не живее в Гилеад, живее през днешния ден в България – страна, която е част от Европейския съюз.

Отстрани погледното е по този начин. Но истината е, че тази майка всеки ден живее в един вид на кошмарния Гилеад. Защото, както в Гилеад, и у нас Системата по перверзен метод трансформира в покруса това, че тя е майка.

Още един откъс: „ Знам, че би трябвало да се примиря, че ще се родиш тук. Да се примиря, само че няма “ – това споделя бременната „ прислужница “ Офред. Но не мислите ли, че пък това могат да бъдат думи и на всяка една от майките, които към този момент над 2 месеца са на протестен палатков лагер пред българския Парламент?

Българските майки няма да се примирят с това, че са родили детето си в Система, която убива. Нещо повече – става все по-ясно, че този път няма да се примирят, до момента в който не трансформират Системата. И ще я трансформират, тъй като Системата ги направи войска. След като не позволиха майките в Парламента поради дрескод, Системата без да подозира им даде униформи – не са алените мантии от Гилеад, черни тениски са, с надпис „ Системата ни/ги убива “.

Видяхме част от тази войска на 30 юли и видяхме по какъв начин за няколко часа отвоюва, към този момент – една дребна победа. А какво беше в дните преди 30 юли? Нека си напомним:

Шефът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски съобщи, че има работещ електронен указател за хората с увреждания и видете ли – в „ Шоуто на Слави “ са си разрешили да кажат, че няма работещ указател, тъй като са „ хумористично предаване “.

Да, само че след срещите на майките с премиера Борисов и с вицепремиера Дончев се стигна до извода, че електронният указател, за който са усвоени над 2 милиона лв., на практика не работи и се пое ангажимент до края на годината, забележете – да проработи. Дали за господин Коралски Борисов и Дончев са също едни хумористи…?

ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Какво още се случи преди 30 юли? Имаше сериозна провокация към майките – контрапротестиращи от национално представителните организации опънаха палатка, с работно време, на метри от палатката на майките, в нарушаване на всевъзможни закони.

sssssssssssssssssssssssssssss

Между другото, кой пазеше контрапротеста на национално представителните организации на хората с увреждания пред Парламента? Да не е охранителната компания на зам.- обществения министър Султанка, министър, който те поддържаха като охранител?

След това в последния работен ден на Парламента, министър Бисер Петков съобщи, че сме „ очевидци на ескалиране и ултимативност на настояванията, граничещи с анархизъм. “

Г-н Петков очевидно не знае, че справедливите претенции на майките са от времето, когато той даже не си е и мечтал, че ще бъде министър. При разкриване на черква в град Бяла последваха и думи на премиера Борисов, който някакси съумя да обвърже настояванията на майките с това, че трябват и 12 милиарда лева за тръби за канализацията, „ тъй като етернитовите тръби не са най-хубавото “.

Добрата вест е, че след 30 юли към този момент не се приказва единствено за пари, за милиарди, а се направиха обещания за промяна, за смяна на Системата. Това е и борбата на майките, в случай че някой не е схванал. Далеч съм обаче от мисълта, че всичко ще мине безпрепятствено и провокациите ще спрат.

Ето, моята обич Недялко написа в нехигиеничния си уебсайт, че „ парадният протест “ на майките „ не просто обслужва политически цели, само че е афектиран към всички останали озлочестени българи в потребност, които нямат нито физическа, нито финансова опция да стачкуват всекидневно и за пред тв приемниците в центъра на столицата… “

Майките ще устоят и на новите провокации, въпросът е какво ще направи обществото в целокупност. Защото това не е проблем единствено на майките. И в действителност от това по какъв начин ще разгадаем този голям проблем, с най-уязвимите, ще стане ясно освен какво общество имаме, а и какво общество ще имаме. Такова, живеещо почтено в България и Европейски Съюз или такова, допускащо голяма група хора да живеят в Гилеад? “, съобщи Слави Трифонов.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР