Един от най-новите наркокартели, които действат в Мексико, е известен

...
Един от най-новите наркокартели, които действат в Мексико, е известен
Коментари Харесай

От войници до престъпници: Терорът на картела на тамплиерите в Мексико

Един от най-новите наркокартели, които работят в Мексико, е прочут като „ Рицарите тамплиери “. Той е и един от най-странните такива. Неговите членове са толкоз мистериозни и толкоз могъщи, че множеството поданици на Мексико отхвърлят да приказват за тях.

Властите в Съединени американски щати обезверено желаят да опазят границата си от този  картел и търговията с опиати, както и техните сътрудници, управляващите в Мексико.

 Cocainebricks

Пакети с кокаин, иззети от La Familia Michoacána

Рицарите тамплиери, или Caballeros Templarios, както се назовават ​​на испански, се появяват на сцената през март 2011 година като отделила се група от в миналото преобладаващата La Familia Michoacána (картел от мексиканския щат Мичоакан). Те настояват, че служат като придвижване за самоотбрана от името на народа в Мичоакан против по-големите незаконни картели в Мексико.

И не мълчат за появяването си. Те окачат трансперанти в Мексико, в които се споделя, че към този момент те ще правят алтруистичните действия на в миналото могъщата La Familia.

Въпреки че работят най-вече в Мичоакан, те могат да бъдат видяни и из цялото Централно Мексико, по-специално в Гуанахуато, Морелос и Гереро.

Рицарите тамплиери настояват, че са набожен медал и декларират, че следват едноименния феодален военно-религиозен медал, претрупан да пази християнските поклонници по време на пътуването му до Светата земя. Всъщност картелът се държи като скрито общество – членовете му носят туники с качулки с червен кръст, железни каски и се водят по тамплиерски правила. Те организират церемонии по посвещение на нови членове и извършват странни квазирелигиозни кръвни клетви.

На новобранците в ордена се споделя да се държат като „ господа “, само че също по този начин им се споделя, че би трябвало да убият всеки, който считат за изнасилвач, апаш или нарушител, да го обесят от някой мост и за закачат предупредително обръщение върху тялото му.

Те настояват, че религиозното прикритие, което носят рицарите, е обмислен ход на създателя на картела, с цел да попречи на убийците му да изнасят персонална информация, като в това време основава аура на мистичност към незаконната тайфа.

И точно това в действителност съставлява картелът на рицарите тамплиери: характерен мексикански наркокартел, участващ в незаконни действия и насилствени набези против хората и полицията в Мичоакана. Правителството на Мексико декларира, че тамплиерите са забъркани в опиати, убийства, отвличания и изнудване.

 Movimiento templario

Тамплиерите набират някогашни военни експерти от мексиканската войска, с цел да им служат като бойци. Те създават метамфетамини и кокаин и управляват продажбата им в и към Мексико. Те даже внедряват свои хора в центрове за рехабилитация от опиати, за да намират повече клиенти. Смята се, че рицарите са вторият най-страховит картел в Мексико във връзка с методите на ликвидиране.

Може би е изненадващо, само че множеството от парите на рицарите не идват от опиати, а от изнудване на локалния бизнес. Смята се, че сходно на своя предходник La Familia, над 85% от финансирането на рицарите идва от изнудване. През 2013 година доста от локалните предприемачи вземат решение, че им е писнало да заплащат несъразмерните такси за „ отбрана “, изисквани от рицарите, и се разпалват.

Страхувайки се от загуба на надзор и власт, рицарите вземат решение да подхващат друга тактичност – споделят на бизнеса, че към този момент не са длъжни да заплащат за тяхната защита; като те вършат това с вярата, че предприятията непринудено ще дадат средства на тамплиерите, с цел да поддържат мира и отбраната, които настояват, че им обезпечават.

С отслабването на организацията мексиканските и американските управляващи се молят за понижаване и на престъпността и търговията с опиати в Мексико. Това обаче не става – управляващите в този момент виждат по какъв начин някогашни членове на картела убиват и обират безсистемно. Значителен брой от рицарските сили се отклоняват към други незаконни групи, в това число и хората от армията – мъже, които са подготвени като бойци, които нямат проблем да употребяват мощ против почтени. Така те се озовават даже отвън контрола на картела. В последна сметка мексиканската федерална полиция и войска наподобява не могат да намерят метод да понижат закононарушенията и убийствата в Мичоакан, където в този момент към този момент са най-високите равнища на убийства в цялостен Мексико.

 Enrique Peña Nieto - World Economic Forum on Latin America 2010

Енрике Пена Нието

Въпреки изказванията си, че желае да спре рицарите, мнозина настояват, че мексиканското държавно управление е част от казуса. Някои поданици оповестяват, че рицарите в никакъв случай не са им причинявали някаква щета. Казват обаче, че самото присъединяване и наличие на мексиканското държавно управление основава проблем и че изнудването на рицарите се ускорява в допълнение от въздействието му върху мексиканските държавни чиновници посредством заплашване и подкупи. В края на 2012 година рицарите даже посрещат мексиканския президент Енрике Пена Нието с транспаранти, на които дават обещание да оставят оръжието ви, в случай че президентът в действителност извърши предизборните си обещания. Нито едно от тези обещания не е взето на съществено.

Едва през 2014 година, когато водачът на картела на рицарите Ел Чайо и неговият втори по командване Енрике „ Ел Кике “ Планкарт са убити, целият бизнес на тамплиерите в действителност стартира да се срутва. С унищожаването на управлението на картела и толкоз доста от членовете му, които го напущат, силата и въздействието на рицарите в Мексико понижават.

Предполагаемият им водач от 2015 година до 2017 година е Игнасио Рентериа Андраде, прочут като „ Ел Ченизо “. Той е задържан от мексиканските сили за сигурност през 2017 година и с това публично се бележи гибелта и на картела.

Страхът в този момент, няколко години след ареста на Ел Ченизо, е, че има различен картел, който чака да заеме мястото на рицарите. Въпрос на време е да изникне подобен, припрян да остави своя отпечатък в търговията с опиати в Мексико.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР