Един от най-критичните за обществото ни въпроси, а именно -

...
Един от най-критичните за обществото ни въпроси, а именно -
Коментари Харесай

Въпросът за липсващата Национална детска болница ескалира

Един от най-критичните за обществото ни въпроси, а точно - нуждата от основаването на Националната многопрофилна детска болница, може да бъде придвижен напред, ако залегне в Плана за възобновяване и резистентност на Република България. За това упорстват от гражданската самодейност " За същинска детска болница " в отворено писмо до управляващите и медиите.

" Точно преди една година Бойко Борисов – министър-председател до наскоро, даде обещание обществено да бъде издигната нова постройка за бъдещата национална детска болница, а изоставеният срутен скелет в болничното каре на Медицинска академия да бъде съборен. Обеща, че построяването на националната педиатрия ще бъде транспарантно и под контрола на публичен съвет ", пишат от самодейността и показват обстоятелства, които опровергават декларираното:

На 14 септември 2020 година изпълнителят на публичната поръчка ДЗЗД " Детско здраве " ( " Главболгарстрой " АД, " ГБС – Пловдив " АД и " Главболгарстрой Интернешънъл " АД) показа на среща, проведена от министерството на опазването на здравето и в наличието на министър Костадин Ангелов, визуализация за реорганизация на остарелия градеж.

Министерският съвет сътвори " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД със 100 млн. лв. капитал. Тя замести Министерство на здравеопазването като възложител по контракта, само че със същия предмет, техническо задание и условия за новата болница. 

Най-малко 30 млн. от планувания капитал към този момент са апортирани в новото сдружение, други 50 млн. лева би трябвало да бъдат трансферирани през 2021 година

От бюджета на плана бяха извадени 1 млн. лева финансиране от Норвежкия финансов механизъм, планувани за планиране. Това намалява опциите за външен контрол върху разходването на средствата.

Не е основан обещаният Обществен съвет за надзор и бистрота на процеса на основаване на новата болница. Действията на институциите и на компанията реализатор останаха все по този начин непрозрачни.

Не е прекратена прекратена публичната поръчка за остарялата постройка, с цел да стартира нова социална поръчка с конкурс за планиране на нова постройка.

Не е показан обещаваният неведнъж " разбор на потребностите "  на детското опазване на здравето.

След получен отговор по реда на Закона за достъп до социална информация от гражданската инициатива са открили, че основното изпитание на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД е да резервира към този момент подписания договор с изпълнителя.

Според тях договорът за реорганизация на остарелия градеж е юридически парадокс. Според мненията на Министерство на регионалното развитие съществуващата структура няма непрекъснат градоустройствен статут в настоящия от 2011 година обстоен организационен проект и де факто е очакван за унищожаване . Това значи, че плановете и разрешението за градеж не могат да бъдат утвърдени и договорът е незабележим.

От получената информация излиза наяве още, че  " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД предвижда  да унищожи и да преизгради 9 от 12-те етажа върху старите, близо 40-годишни, основи, като резервира съществуващия тип на структурата.

Според документите на градежа е предоставена нова градивна експертиза, но резултатите от нея не са известни.

" Поради разпокъсаността на водещи детски клиники с национално значение мултидисциплинарен метод, сложен метод към болното дете и фамилията е на процедура неосъществим. Много фамилии са принудени да търсят дарения, с цел да лекуват децата си в чужбина, тъй като тук не са намерили нужната сложна грижа, а процедурите за финансиране през НЗОК са тромави и дълги. Нелепото решение зарязан градеж да покрива най-високия стандарт в педиатрията за идващите 50 години изгуби на детските медицински експерти, само че най-много българските деца и следващите 3 години в очакване за детска болница ", настояват от НГИ " За същинска детска болница ".

Те настояват  да се приключи договорът за реорганизация , да се разпореди първокласен разбор на детското опазване на здравето и потребностите, да се приготви качествено задание, да се разгласи интернационален конкурс, да бъде определен строител с транспарантна процедура и ясни критерии за качество.

 
Общественото разискване за Национална детска болница – подигравка или покруса?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР