Един от най-големите страхове, който се оказва и спирачки за

...
Коментари Харесай

Да разбием митовете и да разсеем предразсъдъците за виртуалните портфейли

Един от най-големите страхове, който се оказва и спирачки за по-голямо развиване на цифровите финанси, като цяло е въпросът със сигурността и недоверието на хората към заплащането онлайн, с карта или телефон. Много хора не могат да си показват и банково-финансова интервенция без персонален контакт със чиновник на място. Ето няколко аргументи за какво цифровите финанси са по-добър вид.

По-сигурно е - електронният портфейл е доста по-сигурен от физическия поради няколко равнища на отбрана - пръстов отпечатък, ПИН или лицево различаване. Освен това след всяка транзакция се получава известие, по тази причина и съветът е известията да не се стопират. Потребителят може да блокира заплащанията непосредствено от приложението. Освен това при няколко и чести безконтактни заплащания в границите на деня ще бъде пожелан ПИН. Ако бъде изгубен телефонът, с цел да бъде пробита отбраната му, би трябвало да се мине най-малко през 1-2 равнища - код на телефона, ПИН за влизане в мобилното приложение и други. Затова е целесъобразно всеки, ползващ мобилно банкиране и портфейл, да заложи и на биометрична отбрана на телефона си - пръстов отпечатък, както и да сменя постоянно кодовете си.

Гарантирани ли са парите ми - в цифровите портфейли на банките те са толкоз предпазени, колкото и в депозит, действителна разлика няма. При непозволено потребление или източване на средства те също са предпазени, а в такива случаи връзката с банките би трябвало да е навременна. Все повече от финтех фирмите подават лиценз за банкови интервенции и там също има гаранция, Revolut към този момент работи по този начин в България.

Пестят време - като се изключи че с цифровите портфейли се заплаща бързо и елементарно, телефонният портфейл дава опция и за бързи и лесни преводи, транзакции и покупки в интернет. Част от тези интервенции икономисват досадното вървене и очакване по опашки в банкови клонове и други институции.

Пестят пари - доста от фирмите, които през днешния ден сътвориха опция на банковите услуги, се развиха точно посредством модели, които оферират по-евтини услуги. От своя страна банките също предизвикват потреблението на онлайн банкиране и цифрови портфейли, защото това понижава разноските им по прехрана. При множеството от тях то е на половина по-евтино като такси по отношение на банковия клон.

Прозрачност - посредством цифровите заплащания доста елементарно се наблюдава тяхната история, типове заплащания, какви артикули и услуги са платени, бюджетирането контролът на средствата стават по-лесни и занимателни - превод на пари с тематичен gif да вземем за пример.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР