Един от най-големите проблеми пред големите АЕЦ проекти е постоянното

...
Един от най-големите проблеми пред големите АЕЦ проекти е постоянното
Коментари Харесай

Малки модулни реактори и бъдещето на ядрения сектор

Един от най-големите проблеми пред огромните АЕЦ планове е непрекъснатото им оскъпяване и постепенно осъществяване. Около 2/3 от всички планове за нови АЕЦ-и в света са в Азия. Очакванията са технологията за дребни модулни реактори да навлезе на пазара към 2030 година Един от най-големите проблеми пред огромните АЕЦ планове е непрекъснатото им оскъпяване и постепенно осъществяване. Около 2/3 от всички планове за нови АЕЦ-и в света са в Азия. Очакванията са технологията за дребни модулни реактори да навлезе на пазара към 2030 година
Разделянето на атома е несъмнено едно от най-значимите научни събития в историята на човечеството. Откритието дава началото на нуклеарната енергетика, която тогава пленява фантазиите и фантазиите на планетата с обещанието за безконечен и на ниска цена източник на сила, като технологията прелива и в научната фантастика на Айзък Азимов от поредицата " Фондацията ".

До 1960 година има едвам 17 атомни реактора с обща мощ от 1.2 гВт във Франция, Англия, Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Само 20 години по-късно това число е към този момент 253 в 22 страни с над 135 гВт мощ. Голям подтик за разрастването на бранша дава петролната рецесия през 1973 година Тя кара голям брой страни да търсят опция на горивата за произвеждане на своето електричество, което довежда до огромен взрив на поръчки и прогнози за градеж на АЕЦ-и до над 1000 гВт световно.
Реклама
Но както гласи третият закон на Нютон - за всяко деяние има равно по величина и противоположно по посока противопоставяне - по този начин по същото време се зараждат и голям брой придвижвания в съпротива на нуклеарната енергетика, чиято идея е подсилена от случаите на Тримилния остров и Чернобил. Злополуките дружно с дерегулациите на енергийните пазари, невъзможността на другите заинтригувани страни да наложат устойчиви управнически способи и все по-високите цени за строителните материали довеждат до всеобщ спад в нови планове. Това кара бранша да се концентрира върху възстановяване и усъвършенстване на защитните и индустриалните механизми на атомните електроцентрали, които в международен проект сега генерират към 10% от общия електроенергиен микс, в съпоставяне със 17% през 1996 година

Инцидентът във Фукушима през 2011 година докара до нов огромен срив в доверието към бранша. Заради което страни като Белгия и Германия направиха проекти за повсеместен излаз от нуклеарната енергетика, а Испания и Швейцария се отхвърлиха от нови планове за АЕЦ. Според Международната организация по атомна сила (IAEA) за интервала 2011-2020 година са били изключени 65 реактора с общ потенциал от 48 гВт.

Изминалата 2022 година обаче още веднъж реалокира махалото в другата посока. Главен провинен тук се оказва Русия, която със своята инвазия на Украйна провокира цялостен безпорядък в енергийния пазар. Довеждайки до това нуклеарната енергетика още веднъж да възкръсне от пепелта на забвението.

Но това завръщане наподобява няма да е по същия метод, както сега се случва в Азия, където се построяват над ⅔ от всички дейни 57 нуклеарни планове, а с фокус върху нови технологии - по този начин наречените SMRs (малки модулни реактори).
Реклама
Твърде огромно, с цел да се провали, прекомерно късно, с цел да помогне Някои от най-големите проблеми при построяването на нови атомни електроцентрали е размера на инвестицията нужна за градежа, отделянето на съответно огромна територия за сигурност, както дългия период за един подобен план да бъде приключен.

Добър образец е към този момент приключената във Финландия АЕЦ " Олкилуото 3 ", по която се стартира работа през 2005 година, а бе пусната в употреба чак през март месец тази година. Освен това инвестиция в нея бе планувана да е 3 милиарда евро, само че стигна 11 милиарда евро, за мощнсот от 1.6 гВт мощности. Това ясно демонстрира, че нови планове не биха могли да бъдат построени в точния момент, с цел да оказват помощ с задачите на Европейски Съюз за въглеродна индиферентност на бранша до 2035 година, даже да се стартират още в този момент.

Заедно със периодите пораства и цената. Това се дължи на сложността и условията за сигурност на централите.

Сериозен риск за огромните атомни електроцентрали се явяват и измененията в климата и в частност сушата. Водата е основен детайл във всеки един от стадиите на нуклеарната енергетика - добиването и смилането на уран, употреба на съоръжения и съхранението на нуклеарните боклуци. Миналото лято обаче ниските равнища на реките Рона и Гарона принудиха френската EDF да спре редица реактори. Топлата зима тази година слага под въпрос какъв брой постоянно, дълго и от колкото по-рано ще би трябвало да бъдат подхванати сходни ограничения. Малката огромна гражданска война Разликата сред обичайните АЕЦ реактори и дребните модулни реактори е явно преди всичко в самите им размери и мощности. Докато един общоприет реактор е с мощности от над 700 мВт, то таванът за SMR е 300 мВт, като има даже микро реактори с до 10 мВт. Тези мощности разрешават по-бързо сглобяване, което значи и по-бързото им и гъвкаво внедряване в мрежата. Друго от преимуществата е, че ще са и по-евтини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР