Един от най-големите хитове в родната естрада, на който се

...
Един от най-големите хитове в родната естрада, на който се
Коментари Харесай

Интригата се заплита: На кого е посветена песента на Богдана...

Един от най-големите шлагери в родната сцена, на който се радват всички Ивановци има доста забавна история, а на кой е отдадена песента остава мистерия и до през днешния ден

Трима мъже са обвинени като лирически воин в паметната ария „ Иване, Иване “, позната от осъществяването на Богдана Карадочева.

Мистерията продължава към този момент над 35 година

През 90-те години естрадните меломани спореха дали е за министър-председателя Иван Костов или за тв легендата Иван Гарелов. Авторката на стиховете Маргарита Петкова пък споделя, че някогашният ѝ брачен партньор Александър твърдял, че лириката е за него, само че тъй като името му било прекомерно дълго, поетесата го сменила с Иван.

Само за дами

Факт е, че в основаването на песента взе участие въпреки всичко Иван – китаристът на ФСБ Лечев, който е поканен от композитора Стефан Димитров да направи аранжимента. Записът е сбъднат в края на 1987 година в студиото на „ Балкантон “, а за първи път излиза под заглавието „ Делнична ария “ в последната дългосвиреща плоча на певицата „ Само за дами “.

„ Баща ми беше Иван, само че не е за него песента. Това е Иван на Маргарита Петкова, само че по този начин и не разбрах кой е. Това е събирателно име на мъжа, защото е най-популярното българско име. Много пъти са ми казвали дами „ Това за моя мъж е написано ”. Хората се намираха в тези песни и по тази причина ги помнят, тъй като всеки си мисли, че за него е правена, а това е най-важното. И тази ария е по стихотворение на Маргарита Петкова.

Малко го преправихме, защото тя е сложна на припевите. Идва, сядаме да ги мислим, аз споделям „ Това е жалко ”, тя споделя „ Това е още по-тъпо ”. После постоянно се сещаме, че е можело още по-хубаво да стане “, показа пред „ Телеграф “ Богдана Карадочева.

Майтап

Петилетка по-рано тя за първи път вкарва името Иван в своя ария, написа fakti.bg. Стихотворението още веднъж е на Маргарита Петкова и се назовава „ Решавам аз “. „ Малко бях скептична по отношение на пеенето на мъжко име, но взе, че се получи от първия път, а вторият беше към този момент шлагер.

Всъщност тази ария е основана в действителност на смешка. Бях си написала стихотворение, в което рефренът беше “И към момента се казваш Иван ”, подобен ми беше житейският интервал.

Стефан беше направил музиката. Слушам, слушаме и тримата усещаме, че нещо не върви в песента. Хубави думи, прелестна музика, но не е това, което би трябвало да бъде. И заседнахме с Богдана да го мислим, подмятаме си думички и изрази, смеем се, забавляваме се, до момента в който не “светне ” и не разберем, че по този начин към този момент е станало готово.

На подбив обърнахме кахърния текст в задявка, в мигане към слушателите “, споделя обичаната поетеса. Тя счита, че всяка жена си има своя единствен Иван, без значение по какъв начин му е името. „ Куплетите ги натаманихме, обаче Стефан желае припев. Ей, влачихме я тази музика из България, тогава доста пътувахме тримата по градове и паланки, колата беше превърната в работен кабинет.

“Иване, Иване... ”, но какво, бре, Иване, бре! “Спасение нямаааааа! ” - изпъшках на път за Петрич, а Богдана скочи: “Това е! ”. Хубаво де, но трябват още думички. Дописвахме припева в коридора, пред звукозаписното студио “... щом си с пръстен към мен прикрепен ”, ма какъв пръстен, отде-накъде пръстен, туй никой не знай... Обаче стана песента “, прибавя кралицата на поезията.

Фолк

Тя е безапелационна, че няма да каже за кого е написала „ Иване, Иване “. „ Той си знае и това е задоволително. Големите ми любови постоянно са били почтени мъже и по тази причина съм се въздържала да се привързвам и да съжителствам с тях. Времето удостовери правилността на решенията ми – другояче битът изяжда битието “, призна авторката на десетки перли в актуалната лирика.

Попфолкът също се опитва да направи шлагер с най-популярното българско име. През 1997 година Надежда Захариева написа „ Иване, Иване “ за фолкпевицата Даниела Никифорова, а през 2005 година и Сашка Васева изпя ария със същото име, само че сама си написа текста за нея. Въпреки това на Ивановден най-вече звучи версията на Богдана Карадочева. Нейната ария е изпята и от Йорданка Христова при едно от гостуванията ѝ при Слави Трифонов.

Не разбирам от дълго време
защо ли се мислиш.
За воин евентуално
от любовен разказ.
Дон Жуан да играеш
по този начин ти се желае,
а пък в действителност си единствено Иван.

И за какво се стараеш,
не ти ли ясно?
Посивял си, отегчителен,
като празен екран.
А мансардата с мечти
към този момент е тясна,
тя от дълго време е единствено таван!

Иване, Иване!
Иване, Иване!
Спасение няма, щом си с
пръстен към мен прикрепен!

И какво да направя,
към този момент девет години
с теб разделяме овехтелия
брачен диван.
И постоянно претопляме
усеща изстинали
на котлона с един реотан.

И какво ми остава
да тръшна вратата,
да избягам от този
панелен капан,
само че по този начин ли си бяга
човек от ориста
и от своя единствен Иван.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР