Един от най-древните градове в Световното наследство на ЮНЕСКО, Венеция,

...
Един от най-древните градове в Световното наследство на ЮНЕСКО, Венеция,
Коментари Харесай

Вижте кои са новите 13 чудеса на света

Един от най-древните градове в Световното завещание на ЮНЕСКО, Венеция, се избави от изпадане Еленов кормлех, чаени гори и кръгли замъци на викингите бяха утвърдени в Рияд
Комитетът за международно завещание на ЮНЕСКО добави 13 нови обекти към Списъка на международното завещание по време на 45-ата сесия в Рияд, Саудитска Арабия. Комитетът също по този начин добави няколко украински обекта в Киев и Лвов към листата си на международното завещание в заплаха. Не вписаха Несебър в рисковия лист. От него в последния миг изпадна и Венеция. Ето кои са новите Чудеса на света

 
--> Палестина - Древен Йерихон/Тел ес-Султан


Тел ес-Султан, ситуиран в долината на река Йордан, е могила с овална форма, която съдържа доказателства за човешка активност, датираща от 9-8 хилядолетие пр.н.е. Черепи и скулптури, открити на мястото, допускат, че жителите на неолита са практикували религиозни ритуали. Археологическите доказателства от ранната бронзова ера демонстрират признаци на градоустройство, а останките от междинната бронзова ера разкриват съществуването на огромен град-държава.

 
Иран  - Персийският кервансарай


Кервансараите били крайпътни ханове, които осигурявали заслон, храна и вода за кервани, поклонници и други пасажери. Местоположението на всеки кервансарай се дефинира от съществуването на вода, терена и съображенията за сигурност. 54-те там са единствено дребна извадка от многото кервансараи, които са издигнати по античните пътища на Иран. Те се смятат за най-важните и скъпи образци за ирански кервансараи, представляващи необятен набор от архитектурни стилове, акомодации към климатичните условия и строителни материали.

 
 Китай - Стари чаени гори на планината Джингмай


Народите Бланг и Дай развиват характерна просвета в планината Джингмай в югозападен Китай в продължение на хиляда години, започвайки от 10-ти век. Това е регион за произвеждане на чай с обичайни села, заобиколени от остарели чаени горички и плантации. Местните общности поддържат обичаен способ за развъждане подземен, който е приспособен към екосистемата на планината и субтропичния мусонен климат. Традиционните церемонии означават вярата в чаения предшественик - че духовете живеят в чаените плантации и дефинират орисите на хората.

 
Азербайджан - Миграционният път в Хиналиг


Това е планински район в Северен Азербайджан, дом на полуномадския народ Хиналиг. Хората от него имат неповторима просвета и метод на живот, които се дефинират от сезонната им миграция сред летните и зимните пасища, следвайки 200-километров маршрут, наименуван Koc Yolu (Миграционен път). Това са високопланински летни пасища и селскостопански тераси в планините на Голям Кавказ, зимни пасища в равнинните равнини в централен Азербайджан и свързващия Koc Yolu. Пейзажът включва и антични направления, краткотрайни пасища и къмпинги, мавзолеи и джамии.

 
Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан - Пътища на коприната


Коридорът Зарафшан-Каракум е основна част от Пътищата на коприната в Централна Азия, свързващи други коридори от всички направления. Той е дълъг 866 километра и тече от изток на запад по поречието на река Зарафшан, през скалисти планини, плодородни речни долини и необитаема пустиня. От 2 век пр.н.е. до 16 век коридорът е главен търговски път сред Изтока и Запада, с огромно многообразие от артикули, които се търгуват. Хора от целия свят пътуват, заселват се, което го прави коридора комбинация от култури, религии, науки и технологии.

 
Германия - Еврейското завещание на Ерфурт


В средновековния исторически център на Ерфурт, столицата на Тюрингия, има три исторически паметника: Старата синагога, Микве и Каменната къща. Те илюстрират живота на локалната еврейска общественост и нейното общуване с християнското болшинство в Централна Европа през Средновековието, сред края на XI и средата на XIV век.

 
 Дания - Крепостите на викингите


Пет големи, кръгли замъци са издигнати от викингите в династията Джелинг. Всички те са издигнати сред 970 и 980 година и имат идентичен дизайн. Крепостите са ситуирани наоколо до значими сухопътни и морски пътища и са издигнати, с цел да бъдат защитавани от нахлуване. Те демонстрират, че династията е мощно и централизирано кралство и са знак за обществените и политически промени, които се случват в Дания в края на 10 век.

 
Канада - Златната тресчица в Клондайк


Tr'ondek-Klondike е район в северозападна Канада, ситуиран по поречието на река Юкон в субарктическия пояс. Той съдържа археологически и исторически обекти, които демонстрират по какъв начин коренното население се е приспособило към невижданите промени, породени от златната тресчица в Клондайк в края на 19 век. Тези места демонстрират и по какъв начин коренното население и заселниците са взаимодействали.

 
Южна Корея - могилите на династията Гая


Това са група от погребални могили, принадлежали на династията Гая, която е съществувала в Южна Корея от 1-ви до 6-ти век. Разпределението на гробовете, характерностите на ландшафта, типовете погребения, както предметите демонстрират, че  Гая е имала неповторима политическа система, в която другите групи са равни, само че споделят обща просвета.

 
Монголия - Кромлех от еленски камък


Тези антични еленски камъни се намират по скатовете на хребета Хангай в централна Монголия. Те са били употребявани за церемониални и погребални практики, датиращи от към 1200 до 600 година пр.н.е. Камъните са високи до четири метра и са сложени непосредствено в земята, независимо или на групи. Почти постоянно се намират в кромлех, дружно с огромни надгробни могили и жертвеници. Покрити със мощно стилизирани гравюри на елени. Еленовите камъни са най-важните оживели структури, принадлежащи към културата на евразийските номади от бронзовата ера, които се развиват и по-късно постепенно изчезват сред 2-ро и 1-во хилядолетие пр.н.е.

 
Камбоджа - Столицата на кхмерите Ко Кер


Ко Кер е заветен комплекс от доста храмове и светилища, в това число статуи, надписи, фрески и руини. Той е издигнат в продължение на 23 години и е била едиствената столица на Кхмерската империя от 928 до 944 година Основява я крал Джаяварман IV и се счита, че неговият заветен град е издигнат по античните индийски религиозни концепции за Вселената. Градът има извънредно градоустройство и строителни техники, употребяващи великански монолитни каменни блокове.

 
Етиопия - Свещените гори на Гедео


Гедео е ситуиран на стръмните скатове на етиопските планини. Това е район на агролесовъдството, където земеделските производители употребяват многослойно развъждане с огромни дървета, подслоняващи вложка, под която те отглеждат кафе и други шубраци. Хората имат богати знания за ръководството на горите, а в границите на култивираните планински скатове се намират свещени гори, които се употребяват за религиозни ритуали. По планинските хребети има куп мегалитни монументи, които хората от Гедео и в този момент почитат, като за тях се грижат единствено старейшините.

 
Индия - Световният университет в Сантиникетан


През 1901 година известният стихотворец и мъдрец Рабиндранат Тагор основава Santiniketan, интернат и център за изкуства в селските региони на Западна Бенгалия. Сантиникетан се основава на антични индийски обичаи и визия за човешкото единение, надхвърлящо религиозните и културни граници.  През 1921 година Тагор основава " международен университет " в Сантиникетан, признавайки единството на човечеството или Вишва Бхарати. Архитектурата и методът на Сантиникетан към образованието се разграничават от преобладаващите английски колониални и европейски модернистични ориентации от началото на 20 век. Това е метод към пан азиатската модерност, който се основава на антични, средновековни и национални обичаи от целия район.

 
Латвия - Старият град Кулдига


Старият град Кулдига в Латвия е добре непокътнат образец за обичайно градско населено място, което се развива от малко средновековно селце до значим административен център на херцогство Курландия и Семигалия сред 16-ти и 18-ти век. Градската конструкция на Кулдига значително е запазила уличното оформление от оня интервал и включва обичайната архитектура на дървени трупи, както и стилове, повлияни от чужбина, които илюстрират богатия продан сред локални и пътуващи занаятчии от към Балтийско море. Архитектурните въздействия и занаятчийските обичаи, въведени през интервала на херцогството, не престават и през 19 век.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР