Един от най-близките политически съюзници на френския президент Еманюел Макрон

...
Един от най-близките политически съюзници на френския президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Франция започна дебат за отпадане на ограничението на президентските мандати

Един от най-близките политически съдружници на френския президент Еманюел Макрон провокира неспокойствие в понеделник, като поддържа конституционни промени, които да разрешат на президента да се стреми към трети мандат. Това заключи Агенция Франс Прес.

В понеделник някогашният народен представител и ръководител на Народното събрание Ришар Феран съобщи пред десния вестник „ Фигаро “, че е срещу конституционното ограничаване от два мандата, което значи, че Макрон би трябвало да се отдръпна през 2027 година

„ По мое персонално мнение аз съм срещу всичко, което лимитира изразяването на националната воля “, сподели той, предизвиквайки проливен дъжд от заглавия и рецензии от страна на политическите съперници.

Феран разкритикува рестриктивните мерки на президентския мандат, както и новите правила, въведени през 2014 година, които не разрешават на депутати и сенатори да извършват и функционалностите на кметове или ръководители на райони.

„ Всичко това слага усмирителна риза на нашия публичен живот с правила, които лимитират свободния избор на жителите “, добави той.

„ Да променим всичко това, като запазим двукамарната система и Конституционния съвет – страж на нашите републикански правила и публични свободи. “

Критици и отляво, и отдясно упрекнаха Феран, един от първите политически поддръжници на Макрон, че копира тактиката и езика на властнически водачи.

„ Промяна на конституцията, с цел да останеш на власт…. последните двама души, които го направиха, се споделят Си Дзинпин и Владимир Путин “, съобщи десният сенатор Ален Юпер, визирайки китайския и съветския водач.

Матилд Пано, парламентарен началник на твърдата лява партия „ Непреклонна Франция “, съобщи, че Феран е „ лицето на властническия уклон при Макрон “.

Франция постоянно приканва африканските водачи да съблюдават рестриктивните мерки за периода на мандата, защото опитите за задържане на властта провокираха рецесии в страни от Бурунди до Демократична република Конго през последните години.

В понеделник Феран направи ново изказване, в което съобщи, че е „ обезпокоително да виждам по какъв начин обществените мрежи и мързеливите медии се разгорещяват за едно неуместно предложение, което не съм направил в изявлението си за „ Фигаро “.

В изявление за радио Sud той добави, че не предлага смяна преди идващите планувани президентски избори през 2027 година

„ Не се трансформират разпоредбите по средата на играта. Това би било безсмислено “, сподели той.

Феран стана шокираща жертва на антимакроновските модели на гласоподаване по време на парламентарните избори през юни предходната година, когато центристкият про-бизнесменски държавен глава загуби болшинството си в националното заседание.

Оттогава някогашният народен представител социалист изчезна от публичното полезрение, само че остава непосредствен поддръжник и консултант на президента.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР