Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник Монд публикува обширна

...
Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник Монд публикува обширна
Коментари Харесай

Скандалът с родните паспорти стигна и до Франция

Един от най-авторитетните европейски вестници, френският ежедневник " Монд " разгласява обширна публикация за трафика с български паспорти у нас.

" Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявки са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали сред 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи ", написа изданието и подрбно разказва показанията в Брюксел на някогашния управлявал на Дирекцията за поданство в Министерството на правораздаването Катя Матева, съобщи Trafficnews.bg

``
реклама

" Матева персонално е спряла няколко хиляди заявки. Тя е блокирала натурализациите, когато е разкрила, че към 60 задгранични нарушители са се възползвали от елементарна декларация, за „ принадлежност “ към България. Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат против няколко стотин или няколко хиляди евро ", написа още френското издание, съобщи Нова.

" Монд " напомня и абсурда от преди няколко месеца когато в Съединени американски щати бяха арестувани етнически албанци с български паспорти обвинени в терористична активност. Вестникът обръща внимание и на различен интернационален скандал обвързван с трафика на български паспорти -задържането през октомври 2017 година в Гърция на двамата някогашни ръководители на македонските спецслужби Горан Груевски и Никола Бошковски. Те се търсят в Република Македония за нелегално подслушване.

Двамата бяха арестувани на летището в Солун след близо три месечно бягство от македонското правораздаване. Те се пробваха да изоставен Гърция с български паспорти с подправени имена. 

Изданието оповестява и за ареста на шефа на Държавната организация за българите в чужбина, Петър Харалампиев, който е проверява за присъединяване в проведена незаконна група. " Монд " напомня, че в сейфа на лавния секретар на агенцият са открити 265 000 евро в брой.

" Монд " обръща внимание и на обявата в профилирания брюкселски уебсайт Еuractiv, който въз основата на документи писа, че министър от държавното управление на Борисов е забъркан в трафика, а точно министърът на защитата и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР