Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник "Монд" публикува обширна

...
Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник "Монд" публикува обширна
Коментари Харесай

Монд публикува статия за трафика с български паспорти у нас

Един от най-авторитетните европейски вестници, френският ежедневник "Монд " разгласява обширна публикация за трафика с български паспорти у нас, заяви Нова телевизия.

"Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявки са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали сред 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи ", написа изданието и в детайли разказва показанията в Брюксел на някогашния управлявал на Дирекцията за поданство в Министерството на правораздаването Катя Матева.

"Матева персонално е спряла няколко хиляди заявки. Тя е блокирала натурализациите, когато е разкрила, че към 60 задгранични нарушители са се възползвали от елементарна декларация, за „ принадлежност “ към България. Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат против няколко стотин или няколко хиляди евро ", написа още френското издание.

"Монд " напомня и абсурда от преди няколко месеца когато в Съединени американски щати бяха арестувани етнически албанци с български паспорти обвинени в терористична активност. Вестникът обръща внимание и на различен интернационален скандал обвързван с трафика на български паспорти -задържането през октомври 2017 година в Гърция на двамата някогашни ръководители на македонските спецслужби Горан Груевски и Никола Бошковски. Те се търсят в Република Македония за нелегално подслушване.

Двамата бяха арестувани на летището в Солун след близо три месечно бягство от македонското правораздаване. Те се пробваха да изоставен Гърция с български паспорти с подправени имена.

Изданието оповестява и за ареста на шефа на Държавната организация за българите в чужбина, Петър Харалампиев, който е проверява за присъединяване в проведена незаконна група. "Монд " напомня, че в сейфа на лавния секретар на агенцият са открити 265 000 евро в брой.

"Монд " обръща внимание и на обявата в профилирания брюкселски уебсайт Еuractiv, който въз основата на документи писа, че министър от държавното управление на Борисов е забъркан в трафика, а точно министърът на защитата и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР