Един от хитовите сериали Squid Game“, който бързо показа на

...
Един от хитовите сериали Squid Game“, който бързо показа на
Коментари Харесай

Северна Корея даде пример за вредата от капитализма с помощта на „Squid Game“

Един от хитовите сериали „ Squid Game “, който бързо сподели на какво е способно южнокорейското кино, през днешния ден може да се счита за един от най-доходоносните за стрийминг компанията Netflix. Същата няма покритие в Северна Корея и там холивудско кино, съпроводено с всевъзможни други известни блокбъстъри, не е налично. Въпреки това, по неведоми пътища излиза наяве, че някои критици са съумели да извърнат внимание на съседското създание, наричайки го „ зверският капитализъм на Южна Корея “. И това не е всичко, истината е, че сериалът освен се употребява като политически инструмент за Северна Корея, само че и се трансформира в доста положително опрощение за Ким Чен Ун, който и към този миг продължава да държи под непоколебим надзор страната.

Мнението на севернокорейския народ е, че това е обстановката в Южна Корея – милиони хора живеят в дълг и най-после се трансформират в марионетки на богатите, трансформирайки се в смъртоносни съперници. По някаква причина сериалът е бил излъчен, само че с назидателния звук и разходка към тъмната страна на Луната. Световната рецензия откри претекстовете на Лакан за преследването, за преследването на задачата. Даже в някои подиуми е даже показана и разискана – съответно се приказва за нейния 11 семинар, който разкрива тъкмо това. Логично е, че когато един човек носи голяма тежест, той е подготвен да открие всевъзможни разновидности за оцеляването си, а тъкмо това основава една извънредно жестока игра и явно доста добър сюжет за аудиторията.

Ако обаче търсим по-интересната философия и даже социология, дано обърнем внимание на Фуко и обстоятелството, че бойното поле е един съвършен паноптикум. Всичко там е ясно, разпоредбите са известие през цялото време, оформянето на някакво дребно общество с нужните правила, е обявено през цялото време. Единственият проблем е обществената рецесия, в която героите се слагат – да схванат, че убийството, като обществен феномен, е позволено и не носи онази нормативна тежест, налична във външния свят. Същият продължава да носи своите ограничавания, това се вижда още в първите два епизода, само че по-късно можем да открием още доста препратки.

Самият Бентам също може да помогне във оформянето на тази идеология, той споделя, че съвършеният затвор или съвършеното затворено пространство, е директно подвластно от опцията за инспекция. Колкото по-честа е тя, колкото по-често интимният свят се разкрива пред очите на другите – наблюдаващите, толкоз по-малък е шансът за развиване. Количеството камери играят тъкмо тази роля. Забавното обаче е, че до момента в който Северна Корея демонстрира гнилия капитализъм като нещастието на южната съседка, никой не обръща внимание на обстоятелството, че наблюденията на тайната полиция са съумели да трансфорат една цяла страна в същата игра. Малцина получават правото да играят за по-сериозен капитал, само че пък инспекциите в Северна Корея ще бъдат по-чести, в сравнение с във всяка една друга страна.

И тъкмо тук идва занимателната страна на нещата, когато една страна с извънредно тежък режим и ограничаване на човешките права, реши да демонстрира по какъв начин наподобява капитализма и за какво е толкоз неприятен. В този случай, стопанската система няма нищо общо, истината тук е, че по-скоро се приказва за идеология и действителност, която няма по какъв начин да бъде пренебрегната. Да, бедността е една опция от тази система, само че единствено опция, при наложеният режим на Ким Чен Ун, тя е причинност – възможностите да има издигане и израстване в една подчиненост ще идва само и единствено от съвършеното досие до девето коляно, съпроводено с още доста други танци за наместване в цялата история.

Макар и филмът да приказва за изместване на нормите и поставените закони, употребявайки големи средства, като действително това е целият претекст. И в случай че играта е грозното отражение на самозабравили се хора, то основният воин демонстрира нещо, което Северна Корея няма да има – свободата на избор. Все отново си спомняме, че героите имат правото, а тъкмо то е в основата на цялата система – да избереш дали да играеш или да се откажеш, в казусът виждаме гнева и желанието за отплата. Мотивите тук са обвързани по-скоро с реванша и персоналното наслаждение, в сравнение с с парите. Най-важното е, че като всяка друга система, тук откриваме и съществуването на правила и претекстът на самата игра е – еднакъв късмет за безусловно всеки. Ако в някакъв миг трябваше да има коментар по отношение на грозната страна на една система, която апропо умерено може да бъде обвързана с диктаторската страна, тогава най-вероятно трябваше да се приказва за „ Hunger Games “ – където класите излъчваха по двама играча, които да се борят до гибел.

Впрочем в случай че би трябвало да открием други точни филми, които припомнят за прословутия режим на Северна Корея, тогава би трябвало да се обърнем към „ V For Vendetta “, където централизирането на силата беше единствено в един човек, а той беше подготвен да манипулира всичко, което може да помогне за затвърждаването на позицията. И да, неприятният капитализъм има и такава рискова страна, въпреки всичко не е единственият, който показва заниманията на най-богатите в света – чували сме за „ Eyes Wide Shut “ и обстоятелството, че Кубрик умря напълно ненадейно, скривайки истинската версия на своя филм. Същата се появи няколко години по-късно с обяснението, че имало някои прекомерно еротични подиуми.

По-забавното е, че както в „ Squid Game “ по този начин и тук, фенът остава с чувството, че някой се крие пред очите им и демонстрира някаква форма на действителност, която няма по какъв начин да бъде разкрита по различен метод. Интересното в този случай е, че неприятният капитализъм, както се преглежда на север от създателя, най-малко остава почтен – спечелилият получава средствата си, без значение дали желае да ги има или не желае да ги има – имаме свършена работа, имаме и възнаграждение. То най-малко не се дефинира по отношение на дажбите на партията и по отношение на ранговете от най-високо към най-ниско. Посланието на единствената партия не може да се преглежда като толкоз положително, изключително откакто в последните години са създатели само и единствено на доста по-мащабна и черна игра, в която няма победител, а купата идва като завещание. Все отново е необичайно по какъв начин в една страна, водачът може да предложения Денис Родман на посетители, само че не разрешава на популацията даже да види неговите мачове или да се среща с него.

“Squid Game ” сигурно продължава да се излъчва в Северна Корея, под формата на живот, следен от безусловно всичко. Нека не забравяме, че обществото там е подложено на един безконечен опит, а с достигането на нуклеарна мощ и разположението на балистични ракети, явно е, че още доста време ще има съпоставяне на капитализма като зложелател на цялата галактика.

Снимки:Wikipediа

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР