Един от големите въпроси без отговор в астрономията е има

...
Един от големите въпроси без отговор в астрономията е има
Коментари Харесай

Възможно ли е да има черна дупка в Слънчевата система

Един от огромните въпроси без отговор в астрономията е има ли девета планета в Слънчевата система. Според доста теории, би трябвало да има, като наличните данни за гравитационната интензивност подсказват, че в края на Слънчевата система фактически би трябвало да има някакъв солиден обект.

Астрофизиците Джеймс Ънуин и Якуб Шолц обаче са на мнение, че въпросният обект може да не е гигантска планета, а дребна черна дупка, оповестява BusinessInsider. Още през 2016 година астрофизиците Константин Батигин и Майк Браун засичат невероятна гравитационна интензивност в края на Слънчевата система.

Активността е засечена в Пояса на Кайпер на към 20 пъти по-далче от дистанцията сред Земята и Нептун. През 2016 година учените засичат, че някои от милиардите обекти в Пояса на Кайпер имат доста необикновени орбити и не следват типичните орбити на останалите обекти в Слънчевата система. Някои от тях даже са перпендикулярни на нормалната посока или са обърнати обратно.

Още тогава учените изясняват, че с цел да има сходна интензивност, е нужно гравитационно привличане от отдалечен обект. Изчисленията демонстрират, че гравитационното привличане би трябвало да е към пет пъти по-силно от това на Земята. Логичното пояснение е, че става дума за отдалечена планета, която учените кръщават с неофициалното име " Планета 9 ".

Въпреки това към момента няма никакви директни доказателства за наличето на " Планета 9 ". Астрономите не могат да я открият, което в действителност не е изненада. Макар и на доктрина огромна, планетата би трябвало да бъде открита в незнаен район, на незнайно разстояние и на незнайна орбита.

Но съгласно Ънуин и Шолц повода може и да е друга - няма планета, а има антична черна дупка. Тя може да се е формирала малко след Големия гърмеж. Според една от теориите на астрономите, след Големия гърмеж са се появили доста такива дребни черни дупки, които витаят в пространството. Според Ънуин и Шолц, в случай че има черна дупка в края на Слънчевата система, то тя евентуално е попаднала в гравитацията на Слънцето и е останала в орбита към него. Те пресмятат, че сходна черна дупка би била с приблизителните размери на топка за тенис.

Ако фактически има черна дупка в края на Слънчевата система, то тя е доста дребна и доста надалеч и не съставлява заплаха за Земята. В случай, че един ден съществуването ѝ бъде доказано, това ще е от огромно значение за учените и ще промени визиите им за физичните процеси в Слънчевата система. Астрономите споделят, че даже и да не се окаже, че става дума за черна дупка, а за планета, това отново ще е съществено изобретение, изключително като се има поради мощно необикновената ѝ орбита. 

 

Vesti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР