Един от големите проблеми пред науката е да се открие

...
Един от големите проблеми пред науката е да се открие
Коментари Харесай

Водещ инфекционист: Лекарство срещу КОВИД ще победи вируса, не ваксина

Един от огромните проблеми пред науката е да се открие задоволително дейно лекарство против ковид. Когато това се случи, тогава ще победим COVID-19, не когато имаме ваксини или даже моноклонални антитела. Това съобщи проф. Георги Попов, един от най-изтъкнатите инфекционисти в България, дълготраен кадър на Военно-медицинската академия, сега част от екипа на УМБАЛ и ДКЦ " Софиямед " пред БНР.

" Ваксините, въпреки че демонстрираха, че не защищават на 100%, въпреки всичко са вид като отбрана. Но моето мнение е, че имунизацията би трябвало да ни защищити от заболяване - такава ваксина за жалост няма сега. Тези, които се намират на пазара, се компрометираха ", разяснява професорът.

Според него това е по този начин, тъй като наличните в света ваксини не са дълготрайни. Наличните в България са основани против Уханския вид и последващите разновидности. Знаем, че има основана нова ваксина на Moderna и Pfizer против Омикрон, само че тя към момента не е достигнала в България, сподели още той.
Данни от Израел: Четвърта доза не е задоволително добра за отбрана от болест с Омикрон
Четвъртите дози от имунизациите Pfizer и Moderna против Ковид са единствено " отчасти " ефикасни против варианта Омикрон, демонстрират данни от Израел. Е...
Прочети повече
Многото бустерни дози не са решение на казуса. След третата доза наподобява има намаляване на имунитета или даже след двете дози. Въпреки това проф. Попов изрично предлага хората с две дози да си създадат и трета, тъй като на този стадий с Омикрон това има смисъл.

Проф. Попов изясни, че на този стадий има 4 съществени ваксини в света: Протеиновите ваксини са положителни, иРНК имунизациите на Moderna и Pfizer са основани не тъкмо против ковид, а са създадени много преди този момент (бел. ред. - проф. Петров има поради като технология, а не съответните ваксини), само че също правят страхотна работа. Третите са имунизациите на база на векторни носители като съветските " Спутник " и тази на AstraZeneca, както и на Janssen. На четвърто място класическите цялостни ваксини, които съгласно проф. Попов са най-хубавите като идея. Такива са основаните в Китай от Sinopharm и Sinovac   - съгласно проф. Попов и при тях вирусът пробива, само че съгласно негови диалози с негови сътрудници от Сърбия наподобява по-рядко. " Сега излезе ваксина на компанията " Валнева " (протеинова) – тя още няма име. Това ще е цялостна ваксина – ЕМА към този момент я е одобрила и напълно скоро ще е и у нас. Съветвам популацията да се насочи към нея – това е чистата, класическа ваксина основана от науката още преди 100 години. "

Като цяло проф. Попов се надява в скоро време да бъдат основани различен вид ваксини, по класическия способ - дълготрайни ваксини, мултифакторни, които с една инжекция да ни пазят напълно от актуалните и бъдещите разновидности на ковид.

Китайските ваксини, за които проф. Попов, са основани на база " деактивирани " вирус - подобен, който няма да те болести. Идеята е имунизацията да работи против повече от един протеин на вируса. Поне към този момент обаче резултатите на китайските ваксини не са фрапантно по-добри, в сравнение с другите по публични изследвания.

Омикрон вълната
Бил Гейтс: След Омикрон коронавирусът ще отслабне
Основателят на Microsoft и милиардер Бил Гейтс има вяра, че броят на коронавирусните инфекции в страните ще намалее след вълната от Омикро...
Прочети повече
Проф. Попов изясни, че разновидността Омикрон се популяризира феноменално бързо и към този момент от близо месец е в България. За страдание се чакат още върхове на дневна база, уточни той. Въпреки това по думите му към този момент се оправяме като диагностика, клинично следене и лекуване. В момента навлизаме в петата вълна, още неизлязли от четвъртата, която потегли да понижава в края на декември, уточни още експертът. " Омикрон ни свари в интервала на низходящото развиване на четвъртата вълна. Моите упования са в първата десетдневка - средата на февруари да достигнем пика, когато ще има свръх доста болни. "

Имайки поради бурния метод на разпространяване на разновидността Омикрон, може да се доближи и до над 30 000 инфектирани дневно, счита професорът. Тези бройки може би даже към този момент са достигнати, защото има голяма скрита заболеваемост - минимум четири пъти по-голяма от формалните данни.

Въпреки това експертът прикани това да не основава непотребна суматоха у хората. Ежедневното облъчване с числа на болни и умряли поражда у хората непрекъснато напрежение и меланхолия, което не трябва да се подклажда и поддържа по никакъв метод, разяснява той.

Заболяването е стръмно покачващо се, само че лечимо. Делта разновидността е съвсем претопен от Омикрон, като изрично има разлики в протичането и лекуването на двата разновидността на SARS-CoV-2, добави проф. Попов. Той изясни, че в " Софиямед " се прави PCR проучване, което демонстрира от кой вид е болен пациентът, с цел да се дефинира тъкмо неговото лекуване и прогнозата за протичане на болестта.

Лечение и медикаменти
Нови ваксини против КОВИД - производителите наподобява не бързат, тъй като не могат да догонят вируса
Всички ваксини против Ковид, които се слагат на хората в света, споделят една основна характерност: те са основани да защищават...
Прочети повече
Сред най-ефективните лекарства за лекуване на Covid-19 са моноклоналните антитела, ремдесивир - при започване на заболяването и при съответните показания за болния - най-много при тези с съпътстващи болести, сподели още той. При Делта разновидността, за разлика от Омикрон, доста сполучливо за лекуване се ползват моноклоналните антитела. В „ Софиямед “ с голям триумф това към този момент се прави амбулаторно за пациентите като не се постанова те да остават за болнично лекуване. " Вече към 30 такива пациенти сполучливо са излекувани в доболнични условия ", добави той.

" Нещо, което се прави в малко други лечебни заведения в София. Колеги от провинцията споделят, че имат медикаментите, само че не могат да ги приложат, тъй като не знаят по какъв начин. Но лекуването с моноклонални антитела работи, те блокират вируса и лечението след това е по-лека ", добави проф. Георги Попов.

Трудността при моноклоналните тела е, че те са за заболели с лека и среднотежка форма и би трябвало да се използват в първите седем дни. Порочният кръг е, че тези леко заболели не би трябвало да стигат до болница, само че все пак лекуването е нужно да се ползва под лекарско наблюдаване. В " Софиямед " болният остава в болничното заведение единствено към час колкото трае вливането на медикамента, който блокира вируса.

" В България в границите на общата доставка за страните членки на Европейски Съюз са доставени към 50 хиляди опаковки от двете нови медикаменти против ковид - на " Пфайзер " и на " Мерк ", само че чакаме в най-кратки периоди да се създаде обединен народен протокол за тяхното използване. Те са скъпи и не могат да се ползват самостоятелно, макар че са за перорално лекуване в домашна конюнктура, уточни той. Затова те евентуално ще се популяризират посредством РЗИ като доболничната помощ ще преценя на кого да се дават, само че лекуване е от порядъка на към 700 евро за един курс на лекуване, което елементарните жители не могат да си разрешат. Вероятно страна на този стадий ще го популяризира гратис, като в бъдеще ще могат да се изписват и от персоналните лекари за избран вид пациенти - които не са кислородно подвластни и сатурацията им е над 90-93% и могат да се лекуват у дома, само че въпреки това са с хронични съпътстващи болести.

Антигенните проби за Омикрон дават много неправилна информация, предизвести експертът. Ученическите проби са още по-малко точни съгласно него.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР