Един от добрите начини да снимаш това, което се случва

...
Един от добрите начини да снимаш това, което се случва
Коментари Харесай

Фотографът Тихомир Пенов показва края на комунизма в Прага, Букурещ и София

Един от положителните способи да снимаш това, което се случва през последните години тук, е да не го снимаш, тъй като то не се случва ". С тези думи журналистът Георги Лозанов откри през вчерашния ден изложбата " Илюзия " на фотографа Тихомир Пенов, която показва събитията към рухването на комунизма паралелно в три столици - Букурещ, Прага и София.

" За никого не съм работил нито в Букурещ, нито в Прага, нито в София. Малко ме ритаха, малко ме биха, само че ние фотографите сме привикнали. По-важното е, че е останало нещо, което човек би трябвало да покаже на съществата след себе си ", сподели създателят на фотосите.

Тихомир Пенов е роден в Пловдив, където приключва Средното особено учебно заведение за театрални фрагменти. По-късно учи в Техникума по снимка в София, а по-късно и в Академията за театрални изкуства в Прага.

 Част от фотоизложбата
© Маргарита Капитанска

Част от фотоизложбата " Илюзия " на фотографа Тихомир Пенов

Той има дълготраен опит като фоторепортер. Работил е за вестник " Глас " и Българска телеграфна агенция, като от 2007 година снима на свободна процедура.

Досега Пенков е създател на над 30 независими изложения в България, Чехия, Словакия, Канада, Швейцария, Норвегия и Дания, а през август фотографът показа в Пловдив експозицията " Безвреме ". Тя показва неговата работа от 80-те години на предишния век.

" Тихомир Пенов отвори очи за обществения свят, за това, което става в обществото, за дребните истории, посредством които се споделя огромната история на света ", сподели още Лозанов и добави, че рухването на комунизма " безспорно е най-щастливото събитие за Европа след края на Втората международна война ".

 Снимката става афиш на изложбата в Чехия, която по-късно обикаля целия свят.
© Маргарита Капитанска

Снимката става афиш на изложбата в Чехия, която по-късно обикаля целия свят.

Лозанов описа в резюме за събитията в края на 1989 година в чешката и румънската столица, като акцентира, че с дейностите си там хората ясно са декларирали позицията си. Ние по този начин и не можахме да разберем ясно падна ли комунизма в България, или не. " И в този момент, 30 години по-късно, виждам, изключително в фрагментите от София ( бел. ред. - в изложбата), че това е едно събитие колкото историческо, толкоз и мислено ", сподели той.

Изложбата може да бъде забелязана в столичната изложба " Фотосинтезис ", която се намира на бул. " Васил Левски " 55, до 23 ноември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР