Един от доайените на БГ киното, Георги Дюлгеров, се завръща

...
Един от доайените на БГ киното, Георги Дюлгеров, се завръща
Коментари Харесай

Кой доайен на БГ киното се завръща на София филм фест

Един от доайените на БГ киното, Георги Дюлгеров, се завръща на арената с най-новата си творба -  „ Записки по едно изменничество “. Той ще показа историческата драма на София филм фест през март. Вдъхновение за сюжета са епохалните „ Записки по българските въстания “ на Захари Стоянов. 94-минутният роман е за измяната и гибелта на Георги Бенковски, за прошката, паметта и свободния дух 10 години по-късно.

Захари Стоянов и трима другари, съпроводени от конни жандарми, отиват да арестуват предателя дядо Вълю. Захари си спомня последните дни на Бенковски, първата му среща с дядо Вълю, постепенната му смяна, с цел да се стигне до предателската клопка, в която четирима бегълци се натъкват на турска пусия. Бенковски е погубен, само Захари се избавя. На лобното място на Бенковски жандармите ще арестуват дядо Вълю, само че Захари взема решение да помилва предателя. 
-->
Идеята за „ Записки по едно изменничество “ се ражда, когато преди години в телевизионно съревнование с въпроси, участник, преподавател в гимназия, не знае по какъв начин е починал Бенковски. „ Като чух това, доста се ядосах, напряко се разгневих. На другия ден седнах, отворих „ Записките “ и написах първия вид на сюжета, тъй като за мен „ Записки по българските въстания “ е българската библия “, споделя Георги Дюлгеров. В основните функции са Пламен Димов – в облика на Георги Бенковски, Иван Николов е Захари Стоянов, а Ивайло Христов – предателят дядо Вълю. Ключови персонажи са и отец Кирил (Цветан Алексиев), Нею (Красимир Доков) и Стефо Далматинеца, изигран от Джордж Арабаджийски. Оператор е Веселин Христов, художниците са Георги Тодоров-Жози и Стамена Стоева, а музиката е на Мила Искърова.

Още един от ветераните на родното седмо изкуство демонстрира продукция на София филм фест. След „ Спомен за страха “ (2016) Иван Павлов още веднъж снима по сюжет на Красимир Крумов-Грец. И за разлика от многообразието в пролетните нюанси на цветовете, той избира да направи своето „ Пролетно равноденствие “ в черно-бяло. Сюжетът се завърта към три хумористични, само че горчиви истории, които се трансформират в екзистенциална драма в живота на дребните хора, принудени да понесат всичко с достолепие и да намерят смисъл в парадокса. Приемливият метод да бъде показано това е със средствата на действителността, суровостта, откровеността, стегнатия разговор и документалната елементарност. Иван Павлов умишлено редува деня и нощта, светлината и тъмнината в битуването на своите герои. Те са толкоз елементарни, че основните от тях са даже безименни; те са комплицирани, изгубени във времето и в себе си, смутени и уплашени от несигурното си бъдеще. В облиците на тези хора влизат Ивайло Христов, Светлана Янчева, Иван Савов и Красимир Доков. Оператор е Емил Христов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР