Един от арестуваните във фонд Земеделие се е движел с

...
Един от арестуваните във фонд Земеделие се е движел с
Коментари Харесай

Арестуван от фонд "Земеделие" се движел с брониран мерцедес

Един от задържаните във фонд " Земеделие " се е движел с брониран мерцедес и е раздал заеми за 1.8 млн. лева Това разгласи прокуратурата в сряда. От формалното известие излиза наяве, че на петима от шестимата арестувани чиновници на фонда са повдигнати обвинявания. Четирима от тях са упрекнати за осъществено в съучастничество длъжностно закононарушение - несъблюдение и нарушение на служебните им отговорности при обработката на заявки пред фонда за подкрепяне на еднолични търговци, свързани с обвинения по делото против Миню Стайков и други 7 лица. Петият чиновник е притеглен като обвинен за присъединяване в ръководената от Стайков проведена незаконна група. Сред упрекнатите лица е и зам. изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие “, прибавят от държавното обвиняване.

Трима от упрекнатите са дали подробни пояснения и са съдействали оптимално на воденото наказателно произвеждане. На тях са избрани ограничения за неотклонение „ парична гаранция “ в размер 26 000 лева, 10 000 лева и 7000 лева Другите двама обвинени са арестувани за период до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценя каква мярка за неотклонение да им бъде избрана. На петимата привлечени чиновници са наложени забрани за овакантяване на страната. Прокуратурата твърди, че при разследването са събрани писмени доказателства за това, че едно от упрекнатите длъжностни лица е раздало през последната година с контракти за заем общо 1.8 млн. лева на търговски сдружения, в това число на сдружения, предлагащи бързи заеми. От същото длъжностно лице са конфискувани и два първокласни автомобила, единият от които брониран мерцедес, оставен на предпазване в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в роднинство по сватовство със Стайкови.

Арестите на зам.-шефа на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) слагат под подозрение работата му и основават заплаха даже да му бъде отнета акредитацията от Брюксел. В същото време е компрометирана и огромната инспекция по абсурда с къщите за посетители, защото във вторник бе арестуван и виновният за нея – зам.-директорът Камен Костадинов. " Този зам.-директор беше претрупан да дава отговор за инспекцията на къщите за посетители, а в този момент е задържан ", разяснява пред Би Ти Ви Мирослав Найденов, някогашен аграрни министър. Той припомни, че ДФЗ е институция, акредитирана от Европейски Съюз, всички назначения в нея се " рапортуват ". " Изключително неприятен сигнал към Европейска комисия, тъй като този зам.-директор беше назначен единствено преди месец и пое най-важния ресор там - развиване на селските региони. В ДФЗ за 7 г. минават към 7.5 милиарда евро, което е повече от милиард евро за година. Изключително значим ресурс и акредитацията на фонда също е извънредно значима ", изясни Найденов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР