Един мюсюлманин с голямо сърце реставрира 12 православни храма. Историята

...
Един мюсюлманин с голямо сърце реставрира 12 православни храма. Историята
Коментари Харесай

Мюсюлманин реставрира 12 църкви

Един мохамеданин с огромно сърце реставрира 12 православни храма. Историята на Турхут Исмаил описа Нова тв.

Преди 11 година Турхут е поканен от свои другари да се включи в построяването на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Бързо схванал, че не се касае за нормално строителство. Приел обаче предизвикването и се присъединил в построяването на храма.

След време кметът на родното му село Искра му насочва ново предизвикателство - да възвърне рушащата се черква, издигната през далечната 1882 година.

„ Беше рисково да се влиза. Сградата щеше да рухне. Мой другар ми показа, че има опция и за европейско финансиране ”, описа мъжът. 

Църквата, носеща името на Светите братя Кирил и Методий, се оказва най-сложният план, с който младият мъж се заема. Сградата е укрепена, само че особено внимание се отделя на стенописите, които преди реставрацията били изцяло заличени. Турхут ангажира с изографисването проф. Красимир Русев от Великотърновския университет.

Хората в селото са извънредно удовлетворени,че младият мъж не е не запомнил корените си.

„ Нямам думи. Това е един човек, угрижен за селото си ”, сподели Златка Великова.

След като възстановил църквата с европейски средства, сумата, която отделил от персоналната си сметка, оставил още веднъж в селото. Изградил състезателен комплекс и монумент на историка проф. Божидар Димитров.

Турхут Исмаил споделя още, че вярата е тласъкът да съгражда. Не дели хората на християни и мюсюлмани, тъй като по думите му е значимо не на кого се кланяш, а какви каузи вършиш. Така възпитавал и децата си.

„ Вярата основава единодушие сред хората.  Трябва да вярваш, че като правиш положително ще ти се върне под някаква форма. Това го споделям от персонален опит. Колкото повече давам, толкоз повече получавам ”, показа мъжът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР