Един много различен свят“ – вътрешен поглед върху тайните на

...
Един много различен свят“ – вътрешен поглед върху тайните на
Коментари Харесай

Как Чехословакия шпионираше Тръмп

„ Един доста друг свят “ – вътрешен взор върху тайните на чешките шпионски интервенции


Комунистическата разследваща работа в Прага ускори шпионската си акция против Доналд Тръмп в края на 80-те години, като се целеше да получи информация за „висшите ешелони на американското правителство“, разкриват архивните файлове, които свидетелстват за активността на някогашните шпиони от времето на Студената война.

Държавната сигурност на Чехословакия правила дълготрайна шпионска задача против Тръмп след брака му през 1977 година с неговата първа брачна половинка Ивана Зелничкова. Операцията потегля от Злин, недодялан град в югозападна Чехословакия, където се е родила и израснала Зелничкова.
 14-1  14-2  14-3
Бащата на Ивана, Милош Зелничек, постоянно осведоми локалния офис на Държавна сигурност за визитите на щерка му от Съединени американски щати и за кариерата на неговия прочут шурей в Ню Йорк. Зелничек е систематизиран като „конспиративен“ осведомител. Неговите връзки с Държавна сигурност не престават до края на комунистическия режим.

Новите архивни записи, получени от „ Гардиън “ и от чешкото списание Respekt, демонстрират възходящия интерес на Държавна сигурност към Тръмп след президентски избори през 1988 година, извоювани от Джордж Уокър Буш. Първо ръководство на Държавна сигурност, което дава отговор за задграничния шпионаж, се стреми да „задълбочи“ своята активност, отнасяща се за Тръмп.

Бившият чиновник на Държавна сигурност, Властимил Данек, е открит в село Задни Арнощов, където живее като пенсионер. Той удостоверява за интервенцията към Тръмп. За първи път тази тематика придобива гласност, а думите му са: „Тръмп беше доста забавен човек за нас. Беше предприемач, с доста контакти, даже и в американската политика. Ние се фокусирахме върху него, знаейки че е авторитетен. Имахме информация, че желае да стане президент в бъдеще ”.

Данек споделя, че и неговите старши сътрудници от централата на Държавна сигурност в Прага, също са следели събитията към Тръмп. „Не единствено ние му обърнахме внимание. Първият отдел на Държавна сигурност също се интересуваше от него. Не знам дали Първо ръководство споделяше информацията за Тръмп с Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Не мога да потвърдя или да отрека“. И прибавя: „Не желая да ви споделям повече детайлности. Това е минало, което бих желал да не помни. Не желая да имам никакви проблеми “.

Архивите не споделят дали Съветският съюз е поръчал или формирал десетгодишната интервенция на Държавна сигурност за Тръмп. Чехословашки шпиони обаче постоянно споделят тайните си с сътрудниците от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Службите за сигурност на Москва имат огромен офис за взаимозависимост в Прага. Много чиновници на Държавна сигурност работят непосредствено за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и са известни като „приятелите“.

През лятото на 1987 година Доналд и Ивана Тръмп посещават Москва и Ленинград след персонална покана от руския дипломат във Вашингтон Юрий Дубинин. Пътуването им е проведено от Intourist, съветска туристическа организация, която също работи под прикритие за Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Скоро след завръщането си от Москва Тръмп оповестява, че счита да се кандидатира за президент, само че това му начинание не съумява да се реализира.

През октомври 1988 година в навечерието на изборите в Съединени американски щати Ивана Тръмп посещава своите родители в Злин, прочут по това време като Готвалдов. Според архивите тя „уверено“ предвижда успеха на Буш пред татко си, а той на собствен ред предава това на локалните чиновници на Държавна сигурност. „Резултатът от изборите удостовери достоверността на тази информация“, документира това със печат „ секретно ” старши сътрудникът на Държавна сигурност, лейтенант Петър Сури на 23 януари 1989 година Прогнозата е „от най-висшите ешелони на властта в САЩ“. Ивана е „не единствено прочут жител на САЩ“, само че се движи и в „най-висшите политически кръгове“, прецизира Сури.

Сури изброява редица „опорни точки“, които би трябвало да се наблюдават. Те включват и оставането в „конспиративен контакт“ със Зелничек. Стремежът на Държавна сигурност е да получава повече информация за външната политика, политиците и стопанската система на Съединени американски щати плюс „дейността на американските разследващи служби“.

Сури, който е бил заместник-началник на локалната Държавна сигурност, към момента живее в Злин. „Да, аз написах този файл“, споделя той и приказва за това обществено за първи път. „Тръмп беше богат предприемач и беше забавен за нас. Но аз не работих върху него, а моите сътрудници. Първи отдел на Държавна сигурност се концентрира върху него. Но не знам детайлности ”.

Коментарите на някогашните офицери на Държавна сигурност демонстрират, че Москва и Прага са били мощно заинтригувани от Тръмп в края на Студената война. Агенциите за шпионаж в двете социалистически столици означават възходящите политически упоритости на Тръмп и се пробват да експлоатират неговите брачни и фамилни връзки и ги употребяват като динамичен разследващ канал.

Размахът на шпионската интервенция на Москва към Тръмп е незнаен. Няма обществени документи. Не е ясно по кое време Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е почнала да води досие за бъдещия президент. Около 60 000 документа на Държавна сигурност са разкрити в Прага в средата на 90-те години. След рухването на комунизма обаче Държавна сигурност унищожава множеството от записите.

Но тайните паметни бележки, водени от шефа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Владимир Крючков в средата на 80-те, разкриват, че той остро подлага на критика своите офицери поради това, че не съумяват да се сприятеляват с американци от най-голям сан. Крючков популяризира конфиденциален личен въпросник до ръководителите на задграничните офиси на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), като показва на кои недостатъци би трябвало да се подчертава.

Според инструкциите, изтекли към английското разузнаване от отстъпника на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Олег Гордиевски, те включват: корупция, суетност, егоизъм, брачна невярност и неприятни аналитични умения. Комитет за Държавна сигурност (на СССР) би трябвало да се концентрира върху персони, които са мобилни в бизнеса и политиката, изключително в случай че са американци.

(Превод за „ Труд “ Павел Павлов)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР