Един ловец е загинал през ловния сезон 2023-2024, след като

...
Един ловец е загинал през ловния сезон 2023-2024, след като
Коментари Харесай

Ловец е загинал по невнимание през ловния сезон 2023-2024

Един ловджия е умрял през ловния сезон 2023-2024, откакто се е прострелял по нехайство. Това оповестиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

От институцията прецизираха, че през интервала от 12 август 2023 година са арестувани 8 законни оръжия, 15 звуковъзпроизвеждащи устройства, 31 боеприпаса, 26 кг дивечово месо, 95 нерегистрирани ловни трофея от сърна, дива свиня, елен лопатар и доблестен елен.

Извършени са общо 55700 инспекции по Закона за лова и запазване на дивеча .

Освен от чиновници на Изпълнителна организация по горите и районните дирекции по горите, огромна част от инспекциите са направени взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи, чиновници от държавните предприятия и техните поделения, с представители на ловните сдружения.

Проверени са ловни дружини, транспортни средства, ловци и физически лица.

Констатираните нарушавания на ловното законодателство са най-вече за: ловуване без или с нередовни документи, ловуване в неразрешено място, потребление на сачми над 6 мм, отстрелян забранен за лов дивеч, присъединяване в лова с облекло без предупредителен цвят.

През ловния сезон 2023-2024 година бяха осъществявани засилени инспекции от страна на виновните институции за спазването на разпоредбите за сигурност по време на лов, ограниченията за биосигурност, противопожарните правила за запазване и отбрана на горските територии. За да бъде сполучлив ловният излет най-важни са дисциплината и отговорността на всеки участник, припомнят от Министерство на земеделието и храните.

Към сегашния миг е позволен самостоятелният лов на дива свиня , груповият лов в ловни дворове към бази за интензивно стопанисване на дивеча на мъжки и приплоди, самостоятелният лов на хищници и до 29 февруари - груповият лов на чакал отвън горския фонд. До края на месеца се ловува и на фермерно създадени фазани и токачки, ондатра, нутрия и язовец, горски бекас и елементарна бекасина, мъжки, трофейно зрели муфлони, мъжки тибетски крепък, дива пуйка.

Проверките не престават, като чиновници от Изпълнителна организация по горите ревизират и осъществяването на ловностопанските мероприятия в ловностопанските региони в страната.
 Ловните дружинки желаят указател на бракониерите
Ловните дружинки желаят указател на бракониерите

Започва ловния сезон за дръпнат дивеч
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР