Един китайски учен, ключова фигура в създаването на междуконтинентални балистични

...
Един китайски учен, ключова фигура в създаването на междуконтинентални балистични
Коментари Харесай

Циян Цюесен - американската параноя, геополитическа глупост, ученият депортиран от САЩ, превърнал Китай в космическа сила

Един китайски академик, основна фигура в основаването на междуконтинентални балистични ракети, е оказал помощ на американската галактическа стратегия и е създател на китайската галактическа стратегия, в документите на НАСА той нормално участва с името Х.С. Циен. В Шанхай има цялостен музей, съдържащ 70 000 артефакта, отдадени на един човек, " националният академик " Циян Цюесен, написа БиБиСи.

Циян е бащата на китайската ракетно-космическа стратегия. Неговите проучвания помогнаха за създаването на ракетите, изстреляли първия галактически спътник на Китай в космоса и ракетите, които станаха част от китайския нуклеарен боеприпас, уважаван е като народен воин.

Но в една друга суперсила, където той учи и работи повече от десетилетие, неговият забележителен принос рядко се помни и загатва.

Циян е роден през 1911 година, когато последната императорска династия на Китай е на път да бъде сменена от република. Родителите му са добре образовани, а татко му, откакто работи в Япония, основава националната просветителна система в Китай. Очевидно е от ранна възраст, че Циян е надарено дете и в последна сметка приключва първи в класа си в Шанхайския университет Jiao Tong, печелейки рядка стипендия за Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати.

През 1935 година в Бостън идва добре облечен млад мъж. Циян може да е претърпял известна ксенофобия и расизъм, споделя Крис Йесперсен, професор по история в Университета на Северна Джорджия, " само че имаше и възприятие на вяра, и религия, че Китай се трансформира по значителен метод ".

Циян се реалокира в Калифорнийския софтуерен институт с цел да учи при един от най-влиятелните авиационни инженери по това време, унгарският бежанец, Теодор декор Карман. Там Циян споделя офис с различен бележит академик Франк Малина, който е основен член на дребна група новатори, известна като " Отряд самоубийци ".

Групата е спечелила този прякор поради опитите си да построят ракета в кампуса и тъй като някои от опитите им с летливи химикали са се объркали, споделя Фрейзър Макдоналд, създател на " Бягство от Земята: Тайната история на галактическата ракета ". Въпреки че прибавя, че никой не е умрял.

Един ден Циян се включва в полемика за комплициран математически проблем с Малина и други членове на групата и скоро по-късно той е неразделна част от тях, създавайки съществени проучвания в региона на ракетното задвижване.

По това време ракетната просвета е от " нещата на фанатиците и фантастите ", споделя Макдоналд. " Никой не го приема съществено - никой математически податлив инженер не би рискувал репутацията си, казвайки, че това е бъдещето. " Но това бързо се трансформира с началото на Втората международна война.

" Отряд самоубийци " притегля вниманието на американската войска, която заплаща за проучвания и проби на реактивни мотори, където мотори са прикрепени към крилата на самолетите, с цел да им разрешат да излетят от къси писти. Военното финансиране също оказва помощ за основаването на лабораторията за реактивно задвижване - JPL през 1943 година под управлението на Теодор декор Карман. Циян, дружно с Франк Малина са в основата на плана.

Циян е китайски жител, само че Република Китай е съдружник на Съединени американски щати, тъй че " няма съмнения за китайския академик в основата на американското галактическо начинание ", споделя Фрейзър Макдоналд. На Циян е обещано позволение и достъп, с цел да работи по изследвания на класифицирани оръжия и даже е член на Научния съвещателен съвет на държавното управление на Съединени американски щати.

В края на войната той е един от най-големите специалисти в света по реактивно задвижване и е изпратен дружно с Теодор декор Карман на изключителна задача в Германия и е с чин подполковник. Целта им е да интервюират нацистки инженери, в това число Вернер декор Браун, водещият немски ракетен инженер; Америка искаше да разбере какво тъкмо знаят германците.

Но в края на десетилетието блестящата кариера на Циян в Съединени американски щати ненадейно стопира и животът му там е изключително усложнен.

В Китай ръководителят Мао разгласи основаването на комунистическата национална република през 1949 година и бързо китайците започнаха да бъдат възприемани в Съединени американски щати като " зли ", споделя Крис Йесперсен. " Така че ние прекосяваме през тези интервали в Съединени американски щати, където сме увлечени от Китай, по-късно нещо се случва и ние хулим Китай, " споделя той.

Междувременно нов шеф в JPL стартира да има вяра, че в лабораторията има шпионски пръстен и споделя съмненията си за някои членове на личния състав с ФБР - " Отбелязвам, че всички те са или китайци, или евреи ".

Студената война е в разгара си и антикомунистическеият лов на вещици от ерата на Маккарти е тъкмо зад ъгъла. В тази атмосфера ФБР упрекна Циян, Франк Малина и други, че са комунисти и съставляват опасност за националната сигурност.

Обвиненията против Циян се основават на документ от 1938 година на Комунистическата партия на Съединени американски щати, който демонстрира, че е участвал на обществено събиране, за което ФБР подозира, че е съвещание на комунистическата партия в Пасадена. Въпреки че Циян отхвърля да е член на партията, новите проучвания демонстрират, че той се е включил по едно и също време с Франк Малина през 1938 година

Но това не го прави безусловно болшевик. Да бъдеш болшевик по това време е изказване на антирасизма, споделя Фрейзър Макдоналд. Групата желае да подчертае опасността от фашизъм, споделя той, както и ужаса от расизма в Съединени американски щати. Те организираха акция да вземем за пример против сегрегацията на локалния басейн в Пасадена и използваха своите комунистически срещи, с цел да го обсъдят.

Зоуи Уанг, професор по история в Калифорнийския държавен университет, споделя, че няма доказателства, че Циян в миналото е шпионирал за Китай или е бил шпионин, когато е бил в Съединени американски щати. Той обаче е лишен от позволения и е подложен под домакински арест. Колегите от Caltech, в това число Теодор декор Карман, пишат до държавното управление с молба за непорочност на Циян, само че на вятъра.

През 1955 година, когато Циян прекарва пет години под домакински арест, президентът Айзенхауер взима решение да го депортира в Китай. Ученият отпътува със брачната половинка си и двете им деца, родени в Съединени американски щати, казвайки отчаян на чакащи кореспонденти, че в никакъв случай повече няма да стъпи в Америка. Той съблюдава обещанието си. " Той беше един от най-видните учени на Америка. Той способства толкоз доста и можеше да способства доста повече. Така че това е освен оскърбление, само че и възприятие за изменничество ".

Циян дойде в Китай, само че не е признат в Китайската комунистическа партия. Досието му не е безупречно. Съпругата му е благородник и щерка на националистически водач и до обвиняванията против него, той живее щастливо в Америка - даже е направил първи стъпки към кандидатстване за поданство.

Когато най-сетне става член на партията през 1958 година, той взема решение постоянно да се пробва да остане от вярната страна на режима. Той оцелява след чистките и Културната гражданска война и по този метод съумява да продължи изключителната си кариера.

Когато идва в Китай, в страна няма изключително схващане за ракетната просвета, само че 15 години по-късно той управлява изстрелването на първия китайски сателит в космоса. През десетилетията той образова ново потомство учени и работата му слага основите, Китай да изпрати свои хора на Луната.

По подигравка на ориста, ракетната стратегия, която Циян създава в Китай, дава основата за оръжия, които по-късно бяха изстреляни назад по Америка. Ракетите бяха употребявани против американците през войната в Персийския залив от 1991 година, споделя Фрейзър Макдоналд, а през 2016 година против USS Mason от бунтовниците Хути в Йемен.

" Така че съществува тази странна циркулярност. Съединени американски щати изгониха този специалист и неговата ескпертиза се върна, с цел да ги ухапе. " Заемайки твърда позиция против вътрешния комунизъм, страната депортира " средствата, посредством които един от техните съществени комунистически противници може да създаде свои лични ракети и галактическа стратегия - изключителна геополитическа нелепост и гаф ".

Бившият министър на флота на Съединени американски щати Дан Кимбъл един път сподели, че това е " най-глупавото нещо, което в миналото е правила тази страна (САЩ) ". (През Първата международна война Кимбъл е водач и поддържа натоварен интерес към авиацията по-късно. Започвайки през 1920 година, той е нает в General Tire and Rubber Company, издигайки се до вицепрезидент на тази компания през 1942 година Впоследствие еизпълнителен шеф на производителя на ракетни мотори Aerojet Engineering Company. Той е помощник-секретар на Военноморски сили от февруари 1949 година и става заместник-секретар на Военноморски сили през май идната година. Кимбъл заема поста на министър на флота през юли 1951 година и заема тази позиция до края на администрацията на Труман през януари 1953 година Неговият мандат е белязан от Корейската война и забележителен софтуерен прогрес в авиацията, морското инженерство и други области, свързани с защитата. Връщайки се към бизнеса след овакантяване на длъжността, той е президент и по-късно ръководител на борда на Aerojet General Corporation до 1969 година Умира на 30 юли 1970 г.)

Днес още веднъж има засилено напрежение сред Китай и Съединени американски щати. Този път не става дума за идеология, а за търговия, угриженост за софтуерната сигурност и Китай, който съгласно президента Доналд Тръмп, не направи повече, с цел да задържи Covid-19.

Докато множеството американци нямат визия кой е Циян и ролята му в галактическата стратегия на Съединени американски щати, Тиан Фанг разяснява, че доста китайски американци и китайски студенти в Съединени американски щати знаят за него и за какво е трябвало да напусне и виждат паралелите с днешния ден. " Отношенията сред Съединени американски щати и Китай се утежниха толкоз доста, че те знаят, че могат да бъдат подложени на същите съмнения като поколението на Циян ".

Според Фрейзър Макдоналд историята на Циян е предизвестие за това какво се случва, когато прогоните знанието. " Цялата история на американската просвета е, че тя се задвижва от хора, идващи извън... само че в тези консервативни времена това е история, която все по-трудно може да се отпразнува. "

Приносът на JPL за американската галактическа стратегия е подценяван спрямо този на Вернер декор Браун и други немски учени, които бяха отведени скрито в Съединени американски щати скоро след визитата, осъществено от декор Карман и Циян.

Браун беше нацист и все пак достиженията му се признават по метод, по който тези на Циян и други от JPL не са, споделя Макдоналд. " Идеята, че първата жизнеспособна галактическа стратегия на Съединени американски щати е стартирана от американски социалисти - без значение дали са евреи или китайци - в действителност не е история, която Съединени американски щати желаят да чуят за себе си ".

Животът на Циян обгръща съвсем един век. През това време Китай израсна стопански и до суперсила на Земята и в космоса. Циян беше част от тази промяна. Но историята му можеше да бъде и една велика американска история - където геният може да процъфтява, в случай че няма параноя.

Миналата година, когато Китай влезе в историята и се приземи от другата страна на Луната, това се случи в кратера " Фон Карман ", кръстен на авиоинженера, наставник на Циян. Едно мигане към обстоятелството, че грубия американски антикомунизъм оказа помощ за изстрелването на Китай в космоса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР