Един грижливо пазен проект видя бял свят“ в изложбата на

...
Един грижливо пазен проект видя бял свят“ в изложбата на
Коментари Харесай

Възраждат съборен паметник на културата в Пловдив СНИМКИ

Един грижливо защитаван план видя „ бял свят “ в изложбата на архитектите - част от Архитектурен конгрес ПЛОВДИВ 2018, подредена на Малката Главна пред постройката на Българска народна банка.

От 3 години пред очите на пловдивчани бе събарян един монумент на културата в Пловдив - това е една от трите здания по ул. „ Цар Асен ”, употребени в миналото от музикалното учебно заведение. Медиите неведнъж алармираха за казуса. Само че всички опити да се разгласява плана на постройката - дело на арх. Марта Теодосиева - останаха несполучливи. Сега от изложбата на архитектите е видно по какъв начин ще наподобява постройката, строяща се на мястото на една от красивите остарели къщи на Пловдив.

Припомянме, че от 2015 година парцелът на една от трите здания по ул. „ Цар Асен ”, употребени преди време от музикалното учебно заведение, е трансфорат в строителна площадка. Пловдивчани помнят красивата къща на това място. Днес от нея е останала част от предната фасада. Нови зидове я обкръжават от всички страни, съгласно проектите на новия вложител - компания " Лекс 2011 " на Жанет Павлова.

Съборената къща в действителност е една от трите здания по ул. „ Цар Асен ”, които преди време се употребили за потребностите на пловдивското музикално учебно заведение. Къщата е издигната към 1910 година. В началото тук живеят все видни пловдивски семейства. След 9 септември 1944 година в нея влизат музикантите, които провеждали уроците по специфичните предмети. Хора, обучавали се в постройката, още си спомнят за огромните прозорци, обилната декорация и красивите орнаменти в целия интериор.

После къщата, оповестена за монумент на културата, е оставена да се разрушава с години. През 2015 година в парцела влязоха машини и стартира събарянето. Медиите неведнъж алармираха за казуса. Съседи от квартала също реагираха, обезпокоени за разрушената постройка. Тогава стана ясно, че парцелът има нов притежател - " Лекс 2011 " - и за него е направен план за реституция, който планува подсилване на фасадата. Както и надграждане на съществуващата сграда. Според плана, направен от арх. Марта Теодосиева, в бъдещата постройка би трябвало да има жилища и офиси.

Снимки Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР