„Един ден се надявам да те прегърна в рая“, американска медицинска сестра казва на похитителите, които я държаха 13 дни в Хаити

...
Американската медицинска сестра Аликс Дорсейнвил с радост би оказала медицинска
Коментари Харесай

Американската медицинска сестра Аликс Дорсейнвил с радост би оказала медицинска помощ на похитителите, които държаха нея и дъщеря й като заложници в продължение на почти две седмици това лято в Хаити, каза тя в първите си публични коментари след освобождаването на двамата този месец.

„Искам да знаете, че всичко, което казах по време на престоя си в плен, беше искрено“, каза Дорсаинвил директно на своите похитители на хаитянски креолски във видео в YouTube, споделено и на уебсайта на общностното служение, където тя работи.

„Това не бяха манипулативните думи на някой, който отчаяно иска да избяга, а просто истината, особено когато ви казах, че вратите на моята клиника са винаги отворени за вас или всеки нуждаещ се, когато сте болен или ранен, без никакъв проблем.“

Родената в Ню Хемпшир също каза на похитителите, които тя нарече „гангстери“, че не таи никаква злоба към вас в сърцето си“, добавяйки: „Обичам ви в Христос и един ден се надявам да ви прегърна на небето“.

 Alix Dorsainvil Haiti 1 Ел Рой Хаити

Дорсейнвил и дъщеря й бяха освободени 13 дни, след като бяха заловени на 27 юли при сблъсък с оръжие от обекта El Roi Haiti, където тя работи в столицата Порт-о-Пренс, каза организацията с нестопанска цел. Кой и защо ги е отвлякъл, както и условията за освобождаването им остават неясни.

Този ден Държавният департамент на САЩ разпореди заминаването на неспешен правителствен персонал от Хаити, където ситуацията със сигурността наскоро се влоши. Тази заповед последва съвет за пътуване от посолството на САЩ в Хаити, който съветва гражданите на САЩ да напуснат незабавно поради въоръжени сблъсъци между престъпни групи и полицията в Порт-о-Пренс.

Властите са регистрирали 1014 отвличания в Хаити от януари до юни тази година – 256 жени, 13 момичета и 24 момчета – според доклад на ООН. Докато повечето случаи включват богати и бедни местни жители, през 2021 г. банда залови 17 американски и канадски мисионери на север от столицата и ги задържа повече от месец.

Отвличането на Дорсаинвил и нейното дете направи международни заглавия и предизвика гнева в общността, на която тя служи. Докато я държаха, похитителите на Дорсенвил й казаха, че хората от Дювивиер са излезли на улицата, за да я подкрепят, каза тя във видеото.

„Благодаря много на всички онези, които се изправиха и маршируваха, изисквайки свободата ми“, каза тя. „Усещах молитвите ви. Бог ми даде кураж и сила.”

Дорсаинвил също умолява своите похитители да изберат по-мирен път.

„Разбирам, че всички вие търсите щастие, удовлетворение, пари, власт и статус, които да запълнят празнотата в сърцата ви – като дупка в сърцето ви, празно място в сърцето ви – и вие търсите всичко на тези неща като начин да се опитаме да запълним тази дупка, това празно пространство“, каза тя.

„Но искам да знаеш, че тези неща никога няма да те задоволят истински. Те никога няма да запълнят празнотата в сърцата ви. Единственият начин тази дупка да бъде запълнена е с любовта на Исус Христос.

 „Любовта ми към всички вас, любовта ми към Хаити не се е променила или изчезнала“, каза Аликс Дорсаинвил във видеото. class= „Любовта ми към всички вас, любовта ми към Хаити не се е променила или изчезнала“, каза Аликс Дорсаинвил във видеото. Ел Рой Хаити

Дорсаинвил за първи път посети Хаити след земетресението през 2010 г., докато все още беше в колежа и „се влюби в хората“, се казва в изявление на El Roi Haiti. След това тя прекарваше почивките от училище и летата, посещавайки островната нация в Карибите, спестявайки пари и плащайки пътя си колкото може по-често.

Тя е била част от персонала на El Roi Haiti като медицинска сестра на ученици от 2020 г. и се е омъжила за директора на организацията с нестопанска цел Сандро Дорсаинвил през 2021 г., съобщиха от организацията.

„Въпреки случилото се с мен, любовта ми към всички вас, любовта ми към Хаити не се е променила или изчезнала“, каза тя. „Ако това беше единственото мое решение, днес щях да работя в клиниката. Но знам, че съм претърпял много травми, емоционални травми, и трябва да отделя известно време, за да се излекувам. Но бих искал да се върна, за да бъда до вас и да ви подкрепя в Христос.

Журналистът Джеръми Дюпейн допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР