Един ден има полиция, друг ден няма. С тези думи

...
Един ден има полиция, друг ден няма. С тези думи
Коментари Харесай

Петъчно събиране на палатки с МВР

Един ден има полиция, различен ден няма. С тези думи през вчерашния ден зам.-шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Антон Златанов се опита да изясни за какво в понеделник органите на реда се появиха със забавяне на блокираното кръстовище пред румънското посолство, където се стигна до конфликти сред стачкуващи и хванати в клопката на блокадата водачи.

Така макар анонсите на уредниците и близостта до полицейски сектор (1-во РПУ е на 10 минути пеша) полицията не съумя да реагира в точния момент и да предотврати ескалацията на напрежението. Явно нещо в организацията куца... Не по този начин обаче стоят нещата, когато става въпрос за развалянето на палатковите лагери на протестиращите - тогава служителите на реда работят бързо, методично и постоянно по мрачно. Винаги в петък, постоянно малко преди изгрев, постоянно „ сполучливи " - акциите на полицията са добре координирани, изненадващи и надалеч от очите на медиите и обществото.

При първата (на 7 август) по едно и също време бяха „ почистени " трите лагера в София, този във Варна и бе освободен подстъпът към автомагистрала „ Тракия " край Стара Загора. Седмица по-късно полицията подвигна блокадата на бул. „ Ситняково ". Тази заран чистката беше извършена в Пловдив.

Протестиращите провеждат „ блокади-изненади ", полицията дава отговор с „ акции-изненади ". За разлика от първите обаче, вторите работят под маската на нощта, тъй като шансът за опозиция е по-малък. Разхвърляни палатки, няколко задържани за цвят и няколко часа свободно придвижване - това е впечатляващият резултат от полицейските акции над палатковите лагери. На идната вечер всичко е постарому - блокадите са възобновени, а органите на реда още веднъж се заканват да ги скапват.

Явно е, че задачата на полицията не е трайното унищожаване на блокадите - за какво другояче ще разрешат появяването им още веднъж. С акциите си Министерство на вътрешните работи в действителност тества нервите на стачкуващите - колкото по-рано ги изтърван, толкоз по-добре. Тогава и единствено тогава полицията ще има мотив в действителност да се намеси, с цел да „ опази реда " в страната. Дотогава комфортно ще следи в профил по какъв начин напрежението сред протестиращи и блокирани пораства, без да се пробва да въдворява какъвто и да е ред. Спете умерено, родната полиция ни пази!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР