Един часовник отмерва живота в Дряново вече 200 години. Кулата,

...
Един часовник отмерва живота в Дряново вече 200 години. Кулата,
Коментари Харесай

Гордостта на Дряново: Кулата с часовника дирижира темпото на града

Един часовник отмерва живота в Дряново към този момент 200 години.

Кулата, приютила часовника е издигната в далечната 1778-ма година. В предишното, часовникът известявал дряновските занаятчии за началото и края на работния ден. А през днешния ден камбанен звън на всеки кръговиден час дирижира темпото на града.

Снимка: btvnovinite.bg
Времето е мое, споделя Дабко Дабков, до момента в който ни води в сърцето на кулата. По специалност художник и преподавател, а по душа - безрезервен дряновец. Вече 13 години, 2 пъти дневно, Дабко изкачва стъпалата на 25 метровата кула, с цел да свери живота в Дряново.

Казва, че се грижи за часовника, тъй като няма кой.

„ За да бъде прецизен заран и вечер го намотавам, като доста значимо е, аз пребивавам до музея, градския - на Кольо Фичето, от вкъщи го слушам, тъй като от време на време изостава или напредва, да знам по какъв начин да реагирам”, споделя Дабко Дабков.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма данни за първия часовников механизъм, само че и до през днешния ден чудесно работи този от 1883-та, направен от тревненските майстори Генчо Колев и Христо Василев, чиито имена и годината са изписани върху него и могат да се видят и през днешния ден. А Дабко се надява, че ще има на кого да съобщи занаята.

А единствено на няколко метра от часовниковата кула, се намира една прелестна релефна карта. – „ 1962 година е издигнато учебното заведение и картата. Направете сметка общо какъв брой е. Доста години. Аз бях възпитаник в 11-ти клас”, спомня си Дабков.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него това е единствената точна релефна карта в България. За да се направи картата се наложило да се обиколи България. „ На 2-3 места имаше такива карти. Едната е в град Трявна, другата в Стара Загора, като тя самата реши, че тези карти, то не е въпросът да я създадем, само че и да бъде точна”, отбелязва още Дабко Дабков и прецизира, че концепцията била на учителката му по география.

Отнема им 1 година работа. Но трудът им и през днешния ден е място за открити уроци по география на децата от учебното заведение в Дряново.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР