ECOWAS ще се срещне в четвъртък, след като хунтата в Нигер се противопостави на ключовия краен срок и затвори въздушното пространство

...
Лидерите на ECOWAS казват, че ще се срещнат в четвъртък,
Коментари Харесай

Лидерите на ECOWAS казват, че ще се срещнат в четвъртък, за да обсъдят следващите стъпки в кризата в Нигер. Лидерите на ECOWAS казват, че ще се срещнат в четвъртък, за да обсъдят следващите стъпки в кризата в Нигер. - Авторско право -/AFP или лицензодатели От Euronews  с агенции Публикувано на 07/08/2023 - 22:05

Мали го каза, а Буркина Фасо, и двете съседки на Нигер, управлявани от военни хунти, изпращат делегации в Нигер, за да покажат подкрепа. И двете страни заявиха, че ще разглеждат всяка намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях.

Лидерите на регионалния блок на Западна Африка заявиха в понеделник, че ще се срещнат по-късно тази седмица, за да обсъдят следващите стъпки, след като военната хунта на Нигер не даде краен срок за възстановяване на сваления президент на страната, докато нейните бунтовни войници затвориха въздушното пространство на страната и обвиниха чужденци правомощия за подготовка на атака.

РЕКЛАМА

Срещата е била насрочена за четвъртък в Абуджа, столицата на съседна Нигерия, според говорител на блока ECOWAS.

В Нигер държавната телевизия съобщи за последните действия на хунтата в неделя вечерта, часове преди крайния срок, определен от ECOWAS, който предупреди за използване на военна сила, ако демократично избраният президент Мохамед Базум не бъде върнат на власт.

Говорител на лидерите на преврата, полковник майор Амаду Абдраман, отбеляза „заплахата от интервенция, подготвяна в съседна страна“ и каза, че въздушното пространство на Нигер ще бъде затворено до второ нареждане. Всеки опит за прелитане над страната ще бъде посрещнат с „енергичен и незабавен отговор“.

Хунтата също така твърди, че две централноафрикански държави се готвят за нахлуване, но не ги назовава. То призова населението на Нигер да защити нацията.

Съединените щати заявиха в понеделник, че все още е възможно да се сложи край на преврата чрез дипломация.

„Все още е възможно Ние вярваме, че хунтата трябва да се оттегли и да позволи на президента (Мохамед) Базум да възобнови задълженията си", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред репортери.

Използването на сила е решение от "последна инстанция" за ECOWAS , каза Матю Милър, добавяйки, че Съединените щати са „фокусирани върху намирането на дипломатическо решение.

Превратът свали Базум, чието възкачване беше първото мирно, демократично предаване на властта на Нигер от независимостта от Франция през 1960 г. превратът също така повдигна въпроси относно бъдещето на борбата срещу екстремизма в региона на Сахел в Африка, където Русия и западните страни се борят за влияние. се смяташе за последния голям партньор за борба с тероризма в Сахел, южно от пустинята Сахара, където групи, свързани с Ал Кайда и групировката Ислямска държава, разширяват влиянието си.

Регионът е разделен

Също в понеделник Мали го каза, а Буркина Фасо, и двете съседки на Нигер, управлявани от военни хунти, изпращат делегации в Нигер, за да покажат подкрепа. И двете страни казаха, че ще разглеждат всяка намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях.

Асошиейтед прес видя няколко служители по сигурността от Буркина Фасо в хотел в столицата на Нигер.

РЕКЛАМА

Хунтата е поискала помощ и от руските наемници група Вагнер, която оперира в няколко африкански страни, включително Мали, според Васим Наср, журналист и старши научен сътрудник в Soufan Center.

Американски служители казват, че все още могат да комуникират с Базум и че последният им контакт е бил в понеделник.

Двама служители казаха, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да поддържа както дипломатическо, така и военно присъствие в Нигер в обозримо бъдеще.

Администрацията все още преценява дали събитията представляват преврат, според служителите, които говориха при условие за анонимност, за да обсъдят частни дипломатически разговори. Те казаха, че все още има време военните лидери на Нигер да обърнат курса.

Ако САЩ определят, че демократично избрано правителство е било свалено с противоконституционни средства, федералният закон изисква спиране на по-голямата част от американската помощ, особено военната помощ .

РЕКЛАМА

Митинги на прохунтата в Ниамей

След преврата екстремистите са във възторг, защото могат да се движат по-свободно без страх от нападение, Бубакар Муса, бивш джихадистки боец, каза пред АП. Той се беше присъединил към национална програма, която насърчава бойците да дезертират и да се реинтегрират в обществото. Съдбата на програмата е неясна.

Муса каза, че е получил най-малко 10 телефонни обаждания от активни джихадисти в региона Тилабери близо до границата с Мали, които казаха, че няма загриженост за въздушни удари. Ако има военна намеса от ECOWAS, те вероятно ще атакуват столицата Ниамей, каза той.

На митинг в неделя хиляди аплодираха лидери на хунтата, които казаха, че тяхната лоялност ще бъде отплатена.

p>„Ние сме с вас срещу тях. Ще ви дадем Нигер, който ви дължим,” Бриг. Ген. Мохамед Тумба каза. След речта му участниците в митинга обезглавиха пиле, украсено в цветовете на бившата колонизаторка Франция.

Хунтата използва антифренските настроения, за да укрепи своята база за подкрепа и прекъсна връзките си за сигурност с Франция, която все още има 1500 военен персонал в Нигер за усилията за борба с тероризма.

В понеделник Министерството на външните работи на Франция официално възпрепятства всяко пътуване до Нигер, Буркина Фасо или Мали и призова френските граждани да бъдат изключително бдителни. Франция спря почти 500 милиона евро (550 милиона долара) помощ за Буркина Фасо.

Не е ясно какво ще се случи с френското военно присъствие или с 1100 американски военни също в Нигер.

Много хора, предимно младежи, се обединиха около хунтата, излизайки по улиците през нощта, за да патрулират, след като бяха призовани да се пазят от чужда намеса.

„Докато те (джихадистите) убиват нашите братя и сестри ... ECOWAS не се намеси. Сега ли ще се намесят?“ каза Амаду Букари, поддръжник на преврата на митинга в неделя. „Срам за ECOWAS.“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР