ECOWAS определя „ден Д“ за възможна военна намеса в Нигер

...
Западноафриканският регионален блок ECOWAS казва, че е избрал неразкрит ден
Коментари Харесай

Западноафриканският регионален блок ECOWAS казва, че е избрал неразкрит "ден Д" за възможна военна намеса за възстановяване на демократично избрания президент на Нигер след преврата от миналия месец.

Абдел-Фатау Муса, комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на блока на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), каза, че военните сили са „готови да тръгнат по всяко време, когато бъде дадена заповед“ за военна намеса в Нигер.

„Денят D също е решен, който няма да разкриваме“, каза Муса пред журналисти след двудневната среща на началниците на отбраната на Западна Африка в столицата на Гана Акра.

Миналата седмица ECOWAS нареди „активирането“ на регионални резервни сили, за да се подготви за навлизане в Нигер, който беше превзет от военна хунта на 26 юли.

В петък Муса повтори, че приоритетът на блока остава „възстановяването на конституционния ред във възможно най-кратко време“.

„Няма да водим безкраен диалог. Трябва да е плодотворно“, добави еврокомисарят.

Той също така отново призова за освобождаването на "легитимния" лидер на страната, сваления президент Мохамед Базум, който е държан под домашен арест със съпругата и сина си, откакто беше свален от власт от въоръжената хунта.

Хунтата на Нигер твърди, че е събрала доказателства, за да го преследва за това, което според нея представлява „държавна измяна“.

Протестиращите в подкрепа на преврата държат знамето на Нигер по време на демонстрация в деня на независимостта в Ниамей на 3 август 2023 г. Протестиращите в подкрепа на преврата държат знамето на Нигер по време на демонстрация в деня на независимостта в Ниамей на 3 август 2023 г. Stringer/AFP/Getty Images

Нигер, който се намира в сърцето на африканския Сахел, беше една от малкото останали демокрации в региона.

Победата на Базум на изборите през 2021 г. бележи сравнително мирно предаване на властта и сложи край на годините на военни преврати след независимостта на Нигер от Франция през 1960 г.

Лидерите на ECOWAS отговориха на преврата, като въведоха санкции и издадоха ултиматум на управляващата военна хунта: оттеглете се в рамките на една седмица или се изправете пред потенциална военна намеса.

„Ето защо казваме, че всички опции са на масата. Ако те [хунтата] искат да поемат по мирния път към възстановяването на конституционния ред в страната, тогава можем да отхвърлим военния вариант, защото това не е нашият предпочитан вариант“, каза Муса.

Комисарят каза, че блокът е решил, че „превратът в Нигер е един преврат твърде много“ за региона, добавяйки, че няма да има повече срещи на началниците на отбраната на ECOWAS по въпроса.

„Слагаме край на това в момента“, каза Муса в заключителните си бележки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР