Е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет объркаха лекари и

...
Е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет объркаха лекари и
Коментари Харесай

Е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет объркаха лекари и зъболекари

Е-рецептите за антибиотици и медикаменти за диабет объркаха лекари и зъболекари. Ден след въвеждането на електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабетици,

персоналните лекари и фармацевтите се сблъскаха с редица проблеми, забавящи обслужването на пациенти, оповестява Нова тв.

„ Имаше лекари и стоматолози, които не бяха готови, че би трябвало да изписват тези предписания. Върнахме доста пациенти.

Трябваше да се обърне внимание на тази смяна в закона, с цел да не стават такива неща ”,

споделя Яна Узунова, шеф на аптека във Велико Търново.

Тя признава, че има неизясненост и във връзка с замяната на един медикамент, изписан от лекаря с различен.

„ Смяната на един антибиотик с различен също е комплициран проблем.

Ние би трябвало да сме в доста положителни взаимоотношения лекари и фармацевти.

Трябва да стартираме да си звъним един на различен и тази връзка ще се усилва, тъй като влизаме в зимен сезон “, напомни фармацевтката.

По думите й доста медикаменти имат нерегулярен импорт, в това число и групата на антибиотиците и това също постанова замяната на един антибиотик с различен.

„ По-малките количества импорт от избрани лекарства са факт всеки зимен сезон. За да мога да сменя предписаното от лекаря, в е-рецептата би трябвало да има отметчица, че това ми е разрешено “, разяснява шефката на аптека. Тя означи, че в противоположен случай връща пациентите пред кабинета на персоналния им доктор за доуточняване на предписаното.

За да оказват помощ на пациентите, фармацевтите първо се пробват да се свържат с лекаря по телефона.

В аптеките са наясно още, че може да спре тока в обекта или интернет връзката, което също ще направи невероятно осъществяването на е-рецептата.

„ Най-голям проблем срещат зъболекарите, тъй като те работят извънредно с групата на антибиотиците “, добавя фармацевтката. Някои от тях към момента изписват хартиени предписания за лечението на пациентите си.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР