е пълноводна като през пролетта или след проливен дъжд. Дебитът

...
е пълноводна като през пролетта или след проливен дъжд. Дебитът
Коментари Харесай

НЕК отрече ВЕЦ-ове да са причина за пресъхването на река Искрецка

е пълноводна като напролет или след пороен дъжд. Дебитът ѝ към среднощ в четвъртък е бил към 600 литра в секунда при нужни 130 литра в секунда за водоснабдяване на Своге и покрайнината. Към 12 часа в петък дебитът е паднал до 420 литра в секунда, а приливната вълна била 1.5 метра, споделиха от Министерството на превоза.

Вече и в Своге, и в селата Искрец, Свидня и Церово водоподаването е нормализирано, само че към момента водата не става за пиянство.

Продължава да липсва публично пояснение за неочакваното пресъхване на Искрецка, поради което над 12 000 души бяха три дни без вода. От Националната електрическа компания (НЕК) отхвърлиха отклоняването на вода за каскадата " Петрохан " и водноелектрическите централи, част от нея, да са причина за пресъхването на реката. Това стана едвам в четвъртък късно вечерта, откакто три денонощия хората от региона бяха без вода, а част от тях оповестиха, че точно каскадата " Петрохан " е причина за рецесията.

Другите евентуални аргументи, посочвани и от управляващите, са сриване подземен в региона на Понор планина или струпване на наноси в подземните галерии, през които минава водата, преди да се появи край Искрец.

Бурна наслада

Жителите на Своге и селата Искрец, Церово и Свидня изразили " бурна наслада " от в четвъртък вечерта. Това изясни зам.-кметът на Своге Илия Богданов, представен от Българска телеграфна агенция. " Явно природата си прави смешки ", добави той.



Зам.-кметът означи, че водоподаването е нормализирано, само че водата към момента не е годна за пиянство. Очаква се РЗИ да се произнесе по кое време ще може да се употребява като питейна. От известие на ВиК София-област излиза наяве, че това евентуално ще стане в средата на идната седмица. Очаква се РЗИ да вземе две поредни проби от системата на 22 и 23 август и по-късно да се произнесе дали водата е годна за пиянство. През това време ще продължи раздаването на бутилирана вода, обезпечена от държавните запаси.



Остава и казусът къде да бъдат заровени тонове умряла риба от рибарниците в общината, които също останаха без вода.

Нови водоизточници

От общината обаче ще продължат да търсят различни водоизточници за Своге и покрайнината, защото все още река Искрецка няма опция и в случай че още веднъж пресъхне, хората отново ще са без вода. Зам.-кметът Богданов напомни, че в четвъртък хидрогеолози са показали къде може да бъде изработен сондаж, който да обезпечи вода за града и трите села. Пробно е построен бунар и през днешния ден не престават изследванията за търсене на различни водоизточници.

" За следващ път пред виновните институции поставихме въпрос за възстановяване на водоснабдителната мрежа на община Своге ", уточни заместник-кметът. Необходима е замяна на довеждащия вода тръбопровод от село Искрец до новия контейнер в град Своге, нужна е и замяна на водоснабдителната мрежа на града поради водозагуби. За задачата са сезирани Министерството на районното развиване и благоустройството и ВиК Холдинга.

НЕК: Не сме отговорни

Четири дни след пресъхването на Искрецка и малко, откакто водата в коритото ѝ още веднъж се появи, от НЕК взеха решение да отговорят на обвиняванията, че имат виновност за сушата в Своге. Според локални поданици проблемите с водата се дължат на водохващане, което зарежда каскадата " Петрохан " и вецовете, част от нея. Въпросната деривация от години отклонява част от водата на Студена река, която изчезва в Понор планина и в следствие водата се появява край Искрец и става част от река Искрецка.

В сряда шефът на пожарната основен комисар Николай Николов разгласи, че е с и това е нараснало дебита на Студена река с 30 литра в секунда (при нужни 130 литра вода в секунда за водоснабдяване на Своге и района). Ден по-късно река Искрецка се появи още веднъж.

В четвъртък вечерта от НЕК обясниха в известие, че причина за пресъхването на река Искрецка е " продължаващото в цялата страна маловодие, особено за този интервал от годината ".

В позицията написа още, че " главното предопределение на оборудванията от каскада " Петрохан " е да обезпечи вода за питейно водоснабдяване за общините Монтана, Враца, Берковица и Вършец ". Преди да доближи до тези потребители, водата минава през Водноелектрическа централа " Петрохан ", Водноелектрическа централа " Бързия " и Водноелектрическа централа " Клисура ", които са благосъстоятелност на " Енерго-Про - България " ЕАД.

Част от каскадата са и няколко събирателни канала с водохващания и три изравнителя, които се поддържат от " Язовири и каскади " към НЕК. " През последните седмици не са осъществявани промени в режима на работа на ръководените от дружество " Язовири и каскади " уреди ", написа още в известието. В него се споделя, че каналите са главно по поречието на река Бързия. Единствено канал " Искрецки " попада във водосбора на р. Искър, чийто ляв приток е р. Искрецка.

От НЕК споделят още, че при оглед в сряда било открито, че водата в този канал е намаляла до 40 литра в секунда при потенциал от 677 литра в секунда.

Още на 17 август отклоняването на това количество по канала е прекъснато. " Тези 40 л/сек от сборен канал " Искрецки " няма да окажат упования резултат върху водността на р. Искрецка, поради карстовия темперамент на планинския масив, множеството пукнатини и пещери в региона, където водата попива. Това количество вода е незначително поради геоложките особености на региона и географското разстояние от р. Искрецка ", написа в позицията.

От НЕК показват, че оборудванията са на 11 км от водоснабдителната система на Искрец и " не съществува техническа опция да бъде подкрепена водоснабдителната система на селото поради тяхната раздалеченост и карстовия планински масив ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР