е на Йоана Петреску, старши сътрудник в Центъра за бизнес

...
е на Йоана Петреску, старши сътрудник в Центъра за бизнес
Коментари Харесай

Politico: Защо Европейският план за възстановяване няма да заработи, препънат от корупцията

е на Йоана Петреску, старши помощник в Центъра за бизнес и ръководство Мосавар-Рахмани в Харвардското учебно заведение Кенеди и някогашен министър на финансите на Румъния.
Плановете, приготвени в Брюксел, са постоянно амбициозни и имат претенциозни заглавия. NextGenerationEU, фондът за възобновяване, ориентиран към най-тежко засегнатите от пандемията страни, не е по-различен.
Фондът от 750 милиона евро, дружно със идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, е предопределен за основаване на работни места, повишение на продуктивността, възстановяване на образованието и развиване на зелени и цифрови планове.
Или най-малко това е проектът на Брюксел. Ако историята е някакъв ориентир, тези пари в никакъв случай няма да бъдат употребявани по предопределение.
Твърде постоянно средствата на Европейски Съюз се губят за безсмислени планове - или просто се крадат. В отчет, оповестен по-рано този месец, службата на Европейски Съюз за битка с измамите OLAF пресмята, че непозволеното потребление на европейски средства през 2019 година възлиза на 485 милиона евро.
Създаването на - която ще проверява и преследва закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз от 2021 година - и потреблението на обособени европейски делегирани прокурори за работа в страните членки са нужни ограничения за ограничение на корупцията. Но те надали са задоволителни. Страните членки на Европа ще би трябвало да изнесат тежката работа.
 До 4,55 милиарда евро за България по Механизма за възобновяване и резистентност До 4,55 милиарда евро за България по Механизма за възобновяване и резистентност
България може да употребява заем до 4,55 милиарда евро по Механизма за възобновяване и резистентност, оповестиха от Министерството на финансите...
Националните държавни управления би трябвало незабавно да усилят напъните си, с цел да подсигуряват, че парите на Европейски Съюз не се харчат за безполезни стратегии, които не реализират основни политически цели. Един от методите за това са качествените одити на планове, финансирани с пари от Европейски Съюз. Вместо да се концентрират извънредно върху бюрократичните елементи - да ревизират по какъв начин е попълнена ведомостта за заплатите, дали са доставени документи и спазени периоди - управляващите би трябвало да се съсредоточат върху качеството на продукцията и дали задачата на плана е реализирана.
Друг метод да се подсигурява, че се изразходват рационално, е оттегляне от правилото за най-ниска цена при поръчките. Според показателя на единния пазар в 95 % от предложенията са били предоставени само тъй като са били най-евтините. В Литва този брой беше 94 процента; в Румъния 92 %. Правителствата би трябвало да наемат и обучат личния състав за публични поръчки и одит, с цел да вземат поради качеството при възлагане на контракти. Така ще се извърви дългият път към възстановяване на качеството на крайния артикул и гарантиране, че крайната цел на плана е изпълнена.
Имаме потребност и от повече конкуренция. В доста страни от Европейски Съюз понастоящем огромна част от договорите се разпореждат на компании, които единствени са наддавали за него. Страните с най-вече поръчки, предоставени по този метод, са и с 51 % и с 40 %, съгласно показателя на единния пазар.
Тези цифри повдигат въпроси по отношение на конкуренцията, бюрокрацията и в последна сметка корупцията. Европейската комисия предложи редица ремонти - да вземем за пример основаване на механизъм за предварителна оценка на огромни инфраструктурни планове и повишение на успеваемостта на националните системи за обзор - и даде насоки за битка с тайното съглашение при публичните поръчки. Националните държавни управления би трябвало незабавно да вземат под внимание тези рекомендации.
Дигитализирането на процеса на възлагане на публични поръчки и достъп до европейските фондове също е основен метод да се предотврати попадането на тези пари в неверните ръце.
 Шарл Мишел извади т.нар „ преговорна кутия “ пред евролидерите Шарл Мишел извади т.нар „ преговорна кутия “ пред евролидерите
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел показа пред европейските водачи т.нар „ преговорна кутия “. Новото препоръчан...
Освен зелените и цифровите ебементи, които са част от формалните цели на NextGenerationEU, превръщането на процеса на финансиране в в действителност дигитален би нараснало прозрачността и ще понижи опциите за корупция.
От началото на пандемията страните от Европейски Съюз разчитат на опростени процедури за възлагане на публични поръчки, с цел да ускорят придобиването на съоръжение, услуги и строителство. През април Комисията даже издаде насоки за това по какъв начин съществуващата рамка за публични поръчки може да се употребява по време на пандемията, като акцентира гъвкавостта при закупуване на доставките, нужни за справяне с такава здравна рецесия.
Този вид еластичност, въпреки че може би е бил нужен в разгара на незабавната обстановка в опазването на здравето, сътвори редица сиви зони, позволявайки на държавните управления да отхвърлят отворените процедури за публични поръчки и те да отиват при тези, контрактувани при затворени порти. Що се отнася до изразходването на средства на NextGenerationEU, страните членки би трябвало да се откажат от тази еластичност, с цел да се предотвратят измами.
Финансовите прехвърляния от Брюксел към страните членки постоянно ще бъдат проблематични. Но що се отнася до битката с измамите, по-добре е те да бъдат предотвратявани, в сравнение с третирани. Откраднатите пари е мъчно да се възстановят: Според отчет на Европейската счете палата единствено 2,6 милиарда евро от 8,8 милиарда евро, изгубени при измами сред 2002 и 2016 година, в последна сметка са възобновени.
Ако желаеме да подсигуряваме, че фондът NextGenerationEU оставя на идващите генерации европейци повече от просто огромна сметка, която би трябвало да заплати, би трябвало да предприемем дейни стъпки в този момент, с цел да сме сигурни, че парите отиват там, където са предопределени, тъй че фондът за възобновяване да може да извърши задачите си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР