Дясната популистка партия Право и справедливост е на път да

...
Дясната популистка партия Право и справедливост е на път да
Коментари Харесай

Доналд Туск близо до съставяне на нов коалиционен кабинет в Полша

Дясната популистка партия " Право и правдивост " е на път да завоюва най-вече места на парламентарните избори в Полша, сочат екзитполовете, само че е малко евентуално да си обезпечи трети управнически мандат.


Проучването на Ipsos сочи, че ПС печели 36,8 % от гласовете, а центристката съпротива - 31,6 %.

Ако прогнозата е вярна, " Гражданската коалиция " на Доналд Туск има по-големи шансове да образува коалиция.

Той се стреми да постави завършек на осемгодишното ръководство на ПС под управлението на водача Ярослав Качински.

Лидерът на ПС призна, че не знае дали " триумфът на партията ще може да се трансформира в още един мандат на власт ".

" Полша победи, демокрацията победи ", съобщи 66-годишният Туск пред огромна навалица ликуващи поддръжници на протест във Варшава, който приличаше на надвит. " Това е краят на неприятните времена, това е краят на държавното управление на ПС ".

Изборната администрация заяви, че изборната интензивност евентуално е била 72,9 % - най-високата от рухването на комунизма през 1989 година насам.

Според нея ПС ще получи 200 места в 460-местния Сейм, което е малко по-малко от нужните 231 места за болшинство. Малко евентуално е да получи огромна помощ от крайнодясната партия Конфедерация, чийто водач призна, че се е показала доста по-зле от предстоящото, с планувани 12 места.

Качински обрисува противника си Туск като марионетка на Берлин и Брюксел и даде обещание да резервира мощната антимиграционна политика на партията си.

Лидерът на Гражданската коалиция Доналд Туск дефинира вота като най-важния за Полша след рухването на комунизма и жизненоважен за бъдещето ѝ в Европейския съюз.

Той даде обещание да усъвършенства връзките си с Европейски Съюз и да отблокира 36 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията, замразени вследствие на разногласието за правосъдните промени на ПС, които доведоха до попълване на висшите съдилища със съдии, симпатизиращи на ръководещата партия.

Ако резултатите от екзитпола се потвърдят, партията на Туск има по-големи шансове да образува необятна коалиция с дясноцентристкия " Трети път " и левицата.

В минутите преди затварянето на изборните секции измежду правилните на партия ПС имаше малко усмивки.

" Трябва да се надяваме ", съобщи Качински. " Независимо дали сме на власт, или сме в съпротива, ние ще осъществяваме политиката си по разнообразни способи и няма да позволим Полша да бъде предадена ".

Един от резултатите от ожесточената предизборна акция в Полша беше нарасналата изборна интензивност. " Изглежда, че подобрихме върха по изборна интензивност ", съобщи на конференция ръководителят на Комисията Силвестър Марчиняк.

Много гласоподаватели в централната част на Варшава пристигнаха с деца и даже с домашни любимци, а изборните чиновници и охранителите помогнаха на възрастните гласоподаватели да изкачат стъпалата.

Избирателите описаха, че са обезпокоени от резултата от изборите, и всички те ги считат за решаващи за бъдещата посока на развиване на Полша.

Който и да завоюва, мощната поддръжка на Полша за Украйна надали ще се промени, съвсем 20 месеца след пълномащабната инвазия на Русия.

Поляците гласоподаваха допълнително от 30 000 изборни секции, а дълги опашки имаше и отвън Полша, където 600 000 чужденци бяха регистрирани да гласоподават.

Гражданската коалиция също по този начин даде обещание да либерализира законите за абортите след съвсем цялостната възбрана, наложена през 2021 година

Дясноцентристкият " Трети път " се оказа един от огромните спечелили на вечерта с планирани 13% от гласовете, като даде обещание данъчна прошка и предложи опция на двете огромни партии.

Полша е разграничена на 41 окръга и има пропорционална система за посланичество в Народното събрание, учредена на партийни листи. Гласовете от чужбина се регистрират за региона на Варшава.

Президентът Анджей Дуда, съдружник на социално-консервативната ръководеща партия, всекидневно ще изиска най-голямата партия да сформира държавно управление.

Но за него може да се окаже мъчно от политическа позиция да назначи министър-председател, който няма късмет да сформира държавно управление. Който и да бъде назначен, би трябвало да завоюва избор на доверие в Сейма.

Изглежда, че пет партии ще преминат прага от 5 % и ще влязат в 460-местния Сейм./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР