Дясната партия Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху при преброени 90

...
Дясната партия Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху при преброени 90
Коментари Харесай

След изборите в Израел – кой колко места получава в парламента засега?

Дясната партия " Ликуд " на премиера Бенямин Нетаняху при преброени 90 % от гласовете на състоялите се през вчерашния ден парламентарни избори в Израел изостава с едно място в Кнесета (парламента) от главния си съперник - центристкия блок " Синьо и бяло " на някогашния началник на Генщаба Бени Ганц, заяви ЦИК на Израел, представена от ТАСС.

Към този миг " Синьо и бяло " получава 32 от общо 120 места в Кнесета, а " Ликуд " - 31. На трето място е Обединената арабска листа, която досега разполага с 13 депутатски мандата. Девет места получава светската дяснонационалистическа партия " Нашият дом Израел " (подкрепяна от рускоезичните израелци) на някогашния боен министър Авигдор Либерман.

Двете религиозни партии ШАС и Обединен юдаизъм на тората към този момент имат надлежно 9 и 8 места, десният блок " Ямина " на някогашния правосъден министър Аелет Шакед - 7, блокът от леви партии - 6, " Демократическият съюз " - пет места.

 Бенямин Нетаняху БГНЕС
В изборите участваха общо 29 партии, само че останалите към този момент не прескачат електоралната преграда от 3,25 %.-->

Очаква се о кончателните резултати да бъдат оповестени на 25 септември , след което съгласно закона президентът Реувен Ривлин ще стартира съвещания с представители на партиите, определени в Кнесета. Според техните резултати той ще поръча на един от депутатите да сформира новото държавно управление. По принцип претендент за министър председател е водачът на партията, получила най-вече депутатски места, обаче президентът може да номинира за министър председател и политик от друга групировка, която не е получила най-вече гласове, само че е в положение да образува коалиция, подкрепена от минимум 61 депутати (от общо 120).

Първият номиниран за министър председател по закон ще разполага с 42 дни да образува коалиция. Ако не успее, президентът ще разпореди тази задача на различен народен представител, който ще има 28 дни да сформира кабинет. Ако и той не успее, мандатът ще бъде предоставен на трети народен представител, който ще има две седмици да сформира държавно управление. Ако и третият опит не успее, страната може още веднъж да тръгне към избори.

Държавното радио " Кан " означи, че блокът от центристки и леви партии досега разполага с 56 места в Кнесета, а блокът на десните и религиозните партии, на които се опира Нетаняху - единствено с 55. Нито центристите, нито десницата към този момент не са в положение да сглобят минимално нужното за коалиция болшинство от 61 гласа без поддръжката на партията на Либерман, отбелязва радиото.

В изказванията си пред свои последователи в нощта след изборите Либерман и Ганц приканиха към основаване на необятно държавно управление на единството, а Нетаняху даде обещание да стартира сформирането на ционистко държавно управление, което значи, че в него нямат място представители на арабските партии.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР